Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SIMBOLURI SI SIMBOLISTICA
11-29-2016, 07:05 PM (This post was last modified: 11-29-2016 07:43 PM by anuk.)
Post: #1
SIMBOLURI SI SIMBOLISTICA
SIMBÓL, simboluri, s.n. 1. Semn, obiect, imagine etc. care reprezintă indirect (în mod convenţional sau în virtutea unei corespondenţe analogice) un obiect, o fiinţă, o noţiune, o idee, o însuşire, un sentiment etc. ♦ (În literatură şi artă) Procedeu expresiv prin care se sugerează o idee sau o stare sufletească şi care înlocuieşte o serie de reprezentări. 2. Spec. Semn convenţional sau grup de semne convenţionale folosit în ştiinţă şi tehnică şi care reprezintă sume, cantităţi, operaţii, fenomene, formule etc. ♢ Simbol matematic = semn care reprezintă noţiuni, obiecte sau operaţii matematice. Simbol chimic = mod convenţional de notare a atomilor elementelor chimice folosit în scrierea formulelor şi a ecuaţiilor chimice. 3. (Bis.; în sintagma) Simbolul credinţei = rugăciune care reprezintă expunerea succintă a dogmelor fundamentale ale religiei creştine; crezul. [Acc. şi: símbol. – Pl. şi: (rar) simboale] – Din lat. symbolum, fr. simbole, germ. Symbol. .

Mult folositele emoticoane sunt simboluri care reprezinta stari,emotii,sentimente.....


SIMBOLISTICA
s. n. 1. Sistem de simboluri (1), reprezentare prin simboluri. ♦ Spec. Totalitate a simbolurilor proprii unei religii; reprezentare a dogmelor, a preceptelor religioase prin simboluri (1). 2. Curent literar și artistic, constituit în Franța în 1885 și răspândit apoi în toate literaturile europene, apărut ca o reacție la parnasianism și care, considerând lumea ca un ansamblu de simboluri, a căutat să le descifreze, intuind relațiile intime dintre lucruri, fenomene și sufletul omenesc; mod de exprimare, de manifestare propriu acestui curent. ◊ Simbolism fonetic = capacitate a structurii fonetice a unui cuvânt sau a unui grup de sunete de a sugera sau de a întări noțiunea pe care o desemnează sau o anumiță atitudine față de ea; legătură dintre un sunet sau un grup de sunete și o anumită idee. – Din fr. symbolisme.


[Image: Pestele%20simbol%20crestin_zpsv5cuonqf.gif]

Peștele, simbol al apei în care viețuiește, este semnul tainic de recunoaștere a primilor creștini, în primele secole ale erei noastre, după Hristos. Semnul peștelui prezentat din profil se numește „peștele lui Isus”, fiind un acronim ( o prescurtare formată din componentele inițiale într-o frază sau un cuvânt) al grecescului ΙΧΘΥΣ (ICHTYS) Iesous Christos Theou Yios Soter (Isus Christos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul/Salvatorul).


Iota (I) este prima literă de la Iēsous , adică ” Isus „.

Chi (CH) este prima literă de Christos, care se traduce prin „uns”.

Theta (TH) este prima literă de Theou , grecescul pentru „Dumnezeu”.

Ypsilon (Y) este prima litera a cuvântului Yios , grecescul pentru „Fiul”.

Sigma (e) este prima literă de la cuvântul Soter, care înseamnă „Salvator”.

Acest simbol pleacă de la evanghelia după Luca, Matei și Ioan, din Biblie, în care Isus a folosit doi pești pentru a hrăni o mulțime de peste 5000 de persoane. O altă interpretare ar fi cuvintele lui Isus, care spunea: „Veniți după mine, și vă voi face pescari de oameni.”

Pe masura ce crestinismul s-a extins, simbolul pestelui a ajuns sa fie tot mai mult recunoscut drept un insemn al acestei orientari spirituale.
Mai mult decat atat, pestele a fost considerat la un moment dat drept un simbol definitoriu al crestinismului ce a prelevat asupra crucii. La inceputul secolului al doilea, Titus Flavius Clemens (Sfantul Clement din Alexandria) a sugerat ca oamenii crestinii ar trebui sa se identifice cu efigia pestelui sau porumbelului (Paedagogus, III, xi).

Nu poate fi ignorat faptul ca simbolul pestelui aduce foarte mult cu "alpha/ alfa", prima litera din alfabetul grecesc. In "Apocalipsa Sfantului Ioan Teologul" se spune: "Eu sunt Alfa şi Omega, cel dintai si cel de pe urma, inceputul si sfarsitul."

Nu poate fi ignorat faptul ca simbolul pestelui aduce foarte mult cu "alpha/ alfa", prima litera din alfabetul grecesc. In "Apocalipsa Sfantului Ioan Teologul" se spune: "Eu sunt Alfa şi Omega, cel dintai si cel de pe urma, inceputul si sfarsitul."

Crestinii dintai il vedeau in litera "alfa" pe Iisus Hristos, "cel dintai." El era asociat cu nasterea lumii: "La început era Cuvantul si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul." Tot ei, ferindu-se de marile persecutii ale imparatilor romani, obisnuiau a-si pune simbolul pestelui pe usa de intrare a casei lor, pentru a da de veste altor oameni ca in acel loc pot avea parte de binecuvantarea lui Dumnezeu.

Smbolul pestelui este legat, totodata, de botezul crestinesc in apa, ce semnifica atat moartea, inmormantarea cat si invierea lui Hristos.

Simbolul peștelui mai apare și la alte culturi vechi, păgâne. Apare și la egipteni împreună cu Osiris (zeul vieții de apoi), fiind simbolul fertilității zeiței Isis (zeița magiei și a vieții, a căsătoriei, simbolul armoniei matrimoniale și fidelității femeii față de soț).

Peștele este una din primele vietăți arhetipale, fiind una din primele forme de viață din mediul acvatic, unde se spune că a apărut pentru prima oară viața.

În alte culturi, el simbolizează reîncarnarea sau forța vitală.

Deoarece depune foarte multe icre, peștele este simbol al fecundității. Mai este asociat și cu soarele sau cu luna, în plan cosmic.

În mitologia indiană, peștele matsya este unul din avatarurile lui Vishnu (Vishnu este o ipostază majoră a lui Dumnezeu în religia hindusă). El îl salvează de la potop pe Manu, fiul lui Brahma, zeul creației.

În China, peștele simbolizează norocul. În combinație cu cocorul, el este simbolul longevității.

În astrologie, zodia Peștilor este ultima din zodiac, fiind așezată înaintea echinocțiului de primăvară. Cei din zodia peștilor sunt foarte receptivi, altruiști și au înclinații spirituale. Însă sunt pesimiști și sunt atrași de oameni nu tocmai cumsecade. Sunt persoane sociabile, care comunică ușor cu oricine și sunt conștiincioși.

Culoarea lor e verde-albăstrui, precum culoarea mării.

http://www.bsg.ro/blog/pestele-simbol-si-semnificatii/


Sinodul al II-lea Ecumenic (anul 381) a hotarat ca simbol al credintei Crazul.care reprezinta supunerea fata de Împaratul și Dumnezeul nostru.


http://www.doxologia.ro/cuvinte-cheie/si...-credintei

"Să fii veșnic tânăr nu înseamnă să ai 20 de ani, înseamnă să fii optimist, să te simți bine, să ai un ideal în viață pentru care să lupți și pe care să îl cucerești."

Ana Aslan
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
12-26-2016, 05:45 PM (This post was last modified: 12-26-2016 07:28 PM by anuk.)
Post: #2
RE: SIMBOLURI SI SIMBOLISTICA
[Image: lumanarea-lumanarile-5_zpsvglqeq5r.jpg]


Lumanarile de Craciun - Simbol si semnificatie

Incantatoarele beculete colorate din bradul de Craciun nu reusesc , cred eu , sa egaleze in farmec precursoarele lor, lumanarile Craciunului.Da , stiu ca lumanarile aprinse nu trebuie sa fie la indemana sau prin preajma copiilor, dar poti incerca intr-o seara, dupa ce iti iei toate masurile de precautie, sa iti impodobesti bradul cu ele, sa inchizi lumina si sa te lasi invaluit de magica lor lumina ...

In secolele trecute , in Franta , Irlanda, insulele britanice , Danemarca sau Scandinavia , Craciunul era sarbatorit prin aprinderea unor enorme lumanari.Unele familii aprindeau lumanarile in seara de ajunul Craciunului , lasandu-le aprinse pana a doua zi dimineata.Altele obisnuiau sa le aprinda in dimineata de Craciun , tinandu-le nestinse intreaga zi.Astfel de mari lumanari sunt folosite si in zilele noastre la unele slujbe bisericesti de Craciun.

De-a lungul timpului, oamenii au interpretat semnificatia lumanarilor de Craciun in diverse moduri.Unii credeau ca lumanarile sunt un simbol al venirii pe lume al lui Iisus , "lumina lumii".Altii erau de parere ca lumanarile sunt o reprezentare a stelei de la Betleem.In unele credinte, lumanarile semnifica viitorul familiei adunate in jurul bradului de Craciun.

In secolul XIX , in Anglia , multi bacani adaugau , in luna decembrie, la cumparaturile clientilor lor fideli , un dar sub forma unei lumanari de Craciun.

Locuitorii din Danemarca obisnuiesc sa aprinda doua lumanari, una din ele simbolizand capul (masculin) al familiei , iar cealalta femeia , gospodina din casa.Care dintre ele se stinge intai prevesteste cine va muri primul dintre cei doi soti.

In floclorul scotian , se spune ca daca o lumanare de Craciun se stinge inainte de mizul noptii, famila din respectiva casa este sortita, curand, unei nenorociri.
Potrivit traditiei scandinave , ghinionul se va face simtit in orice gospodarie in care se stinge o lumanare in noaptea sfanta de Craciun, prezicandu-se , eventual moartea unuia din membrii famieliei.Totodata, exista credinta ca oricine atinge o lumanare de Craciun sau Yule este binecuvantat.Intr-un alt vechi obicei, familiile aduc mancaruri gustoase, bauturi, bani, haine si alte lucruri pretuite in mijlocul cercului de lumina creat de o lumanare , in speranta ca vor avea parte de cat mai multe din ele in noul an.

Unii oameni cred ca resturile lumanarilor isi pastreaza puterea de a binecuvanta si proteja chiar si dupa trecerea Craciunului.De exemplu , in Suedia, cioturile lumanarilor de Yule erau frecate de pluguri sau erau folosite pentru a se face cu ele semnul crucii asupra animalelor.In alte parti din Scandinavia , lumanarile de la Craciun erau maruntite pentru a fi puse in mancarea pasarilor din ograda ori se foloseau ca talismane contra fulgerelor si tunetelor.

In Estonia , Germania si Lituania , se obisnuieste sa se aprinda lumanari , in ajunul Craciunului, la mormintelor celor din familie. Aceasta practica este legata de vechile credinte referitoare la revenirea mortilor pe pamant cu ocazia Craciunului.


Sursa

"Să fii veșnic tânăr nu înseamnă să ai 20 de ani, înseamnă să fii optimist, să te simți bine, să ai un ideal în viață pentru care să lupți și pe care să îl cucerești."

Ana Aslan
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
02-27-2017, 08:06 PM (This post was last modified: 02-27-2017 08:15 PM by anuk.)
Post: #3
RE: SIMBOLURI SI SIMBOLISTICA
De-a lungul istoriei, au existat mai multe reprezentari culturale ale paianjenilor în cultura populara, mitologie si în simbolism. De la mitologia greaca pana la folclorul african, paianjenul a fost utilizat în cultura umana pentru a reprezenta multe lucruri diferite, iar în ziua de azi personajele legate de el ne trimit inapoi in trecut. Iata cum Shelob din Stapânul Inelelor si Spider-Man din seria de benzi desenate si filmele cu acelasi nume isi pun amprenta asupra gandirii noastre. Paianjenul a simbolizat de-a lungul vremii rabdarea si perseverenta datorita tehnicii sale de vânatoare, asezand pânze si asteptand ca prada sa cada singura in capcana. Este, de asemenea, un simbol al raului si rautatii pentru ca veninul lui este otravitor si provoaca o moarte lenta si dureroasa, care este adesea vazuta ca un blestem. În plus, paianjenul a inspirat creatiile oamenilor inca de la geoglifele din era pre-columbiana pana la spectacolele de pe Broadway sau curentul SF steampunk.

Desi nu toate speciile de paianjeni tes panze ca sa vâneze prada, numeroase culturi atribuie aceasta capacitate si o leaga de originea torsului, a împletiturilor, tesutul plaselor sau alte asemenea activitati. Tesutul panzelor a asociat, deasemenea, paianjenul cu miturile creatiei, pentru ca ei aparent isi pot crea si tese propriile lumi din substanta corpului lor. Paianjenii au fost centrul temerilor, povestilor si mitologiilor unor culturi diferite de secole. intregi. Filozofii folosesc adesea pânza de paianjen ca o metafora sau analogie, iar termeni contemporani precum World Wide Web evoca legatura subliminala pe care o impune acest simbol.

Paianjenul, împreuna cu panza sa, este prezentat în fabule mitologice, cosmologie, reprezentari artistice, spirituale si în traditiile orale din întreaga lume inca din cele mai vechi timpuri.

În Egiptul antic, paianjenul a fost asociat cu zeita Neith în aspectul ei de tesator al destinelor, aceasta legatura continuând mai târziu prin zeita babiloniana Ishtar si zeita greaca Athena, care a fost mai târziu echivalata cu zeita romana Minerva .

Una dintre legendele notabile mai vechi care explica originea paianjenului vine de la povestea greaca a competitiei esuate între Athena zeita si Arachne, uneori descrisa ca o printesa. Mitul este mentionat de Virgil, dar este mai cunoscut dim Metamorfozele lui Ovidiu, cuvantul grecesc “Arachne” înseamnand “paianjen”.

Acest mit vorbeste despre Arachne, fiica unui celebru vopsitor tyrian din Lydia, care ajunge celebra in arta tesutului si o provoaca pe insasi zeita Athena la un concurs. Athena împleteste scena victoriei sale asupra lui Poseidon în timp ce Arachne a împletit o tapiserie cu multe episoade de infidelitate intre zeii din Olimp, care au înfuriat-o amarnic pe Athena. Zeita a recunoscut ca tesatura muritoarei era perfecta, dar i-a distrus tapiteria si a blestemat-o sa traiasca cu vina vesnica. Din tristete, Arachne s-a spânzurat. Fiindu-i mila de ea, Athena adus-o înapoi la viata ca un paianjen folosind otrava aconitum, dar a lasat paianjenului abilitatea de a tese pentru a-si aduce aminte.

În mitologia africana, paianjenul este personificat ca o divinitate creatoare Anansi, dar si ca un jongler-sarlatan, un adevarat trickster in folclorul traditional african. In Africa de Vest paianjenul e cunoscut ca matusa Nancy (sau sora Nancy), în Indiile de Vest si in alte parti ale Americi. Aceste povesti sunt alegorice, se spun copiilor si predau o lectie de morala.

Culturile din America de Nord au descris în mod traditional paianjeni. Indienii nativ americani Lakota au un astfel de trickster in mitologia lor. Zeitatea Iktomi este uneori descrisa în aceasta forma. În mitologia nativ americana, paianjenul este, de asemenea, prezent în legenda despre nasterea constelatiei Ursa Maior. La indienii Hopi, mitul creatiei este legat de Bunica Paianjen care a creat lumea prin teserea panzei. La fel si la indienii Navajo, nemaipunand la socoteala influenta foarte mare a unui personaj asemanator (profesor si invatator) care apare in povestile triburilor sud-vestice.

La popoarele din America de Sud, in special la populatia antica Moche din vechiul Peru era adorata natura, de aceea la Nazca apar astfel de animale.

Paianjenii sunt reprezentati si în arta australiana indigena, în roci si picturi pe scoarta de copac si pentru totemurile de clan. Insularii din Oceania si Micronezia cred ca Lordul Paianjen sau Batranul Paianjen a creat universul si lumea. In Japonia, paianjenii pamantului pot insela si provoca iluzii in mituri, iar eroii ii infrunta.

Traditia orala islamica sustine ca în timpul Hijra, calatoria de la Mecca la Medina, Profetul Mahomed era urmarit de soldati si s-a refugiat in Pestera Thawr. Povestea spune ca Allah i-a cerut unui paianjen sa teasa o panza la intrarea pesterii, iar Mahomed a scapat teafar intrucat soldatii au trecut de pestera fara sa o mai verifice. De atunci, se crede ca paianjenul trebuie respectat. O poveste similara apare în traditia evreiasca, cand David este urmarit de regele Saul.

Indienii se intreaba inca din textele vedice daca paianjenul este mesterul tesaturii lumii sau creatorul valului de iluzii (maya) care ascunde Suprema Realitate. Epifanie lunara prin excelenta, paianjenul este situat ca simbolistica in miezul problematicii hinduismului si buddhismului. Paianjenul simbolizeaza in mitul grecesc decaderea fiintei care a vrut sa se ia la intrecere cu Dumnezeu. Astfel, simbolismul paianjenului se regaseste in fondul cultural indo-european, supus multor interpretari, care se regasesc, raspandite, izolate sau separate, intr-o infinitate de arii culturale. Poate fi usor socotit creator cosmic, divinitate superioara sau demiurg. La africani, el creaza oamenii si astrele, el apare ca erou civilizator, prima fiinta, sfetnic al zeului suprem, mijlocitor, stapan al soartei (prezicator – in Camerun). Ghicitul cu ajutorul paianjenilor era practicat in vechiul imperiu incas.

Mergand chiar mai departe, paianjenul devine uneori simbol al sufletului sau animal psihopomp. In Asia centrala si Siberia el reprezinta sufletul eliberat din corp. La azteci el devine simbolul zeului infernului. In Vietnam e o forma a sufletului care doarme si daca omori unul risti sa ucizi trupul parasit de acesta.

Tocmai din cauza acestor elemente, paianjenul a ajuns sa reprezinte un grad superior de initiere la indigenii bambara. In fine, psihanalistii, Platon, si chiar Upanisadele ne arata ca legatura dintre paianjen si firul sau e asemanatoare omului si lumii sale, creatiei si creatorului sau.http://mythologica.ro/paianjenul-negru/

"Să fii veșnic tânăr nu înseamnă să ai 20 de ani, înseamnă să fii optimist, să te simți bine, să ai un ideal în viață pentru care să lupți și pe care să îl cucerești."

Ana Aslan
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
02-27-2017, 08:53 PM
Post: #4
RE: SIMBOLURI SI SIMBOLISTICA
Aici gasim alte simboluri pt paianjeni. Dupa opinia unora , păianjenul reprezintă o virtute, și anume răbdarea de care dă dovadă țesând, la infinit, pânza ce reprezintă casa, dar și arma arahnidului. O altă caracteristică atribuită acestui animal este capacitatea de a aduce o muncă migăloasă la bun sfârșit, drept exemplu servind aceeași pânză, a cărei modele par a fi țesute după un algoritm matematic și geometric foarte precis; primele modele geoglifice au fost inspirate anume de formele pânzelor de păianjen. Totuși, acest arahnid reprezintă, în primul rând, simbolul fricii, datorită veninului său ce poate fi letal.

Paianjenii apar portretizați drept infractori, creatori de universuri, ființe haine și crude, menite să distrugă rasa umană sau invers, să învețe oamenii din jur că aparențele înșeală.

"Să fii veșnic tânăr nu înseamnă să ai 20 de ani, înseamnă să fii optimist, să te simți bine, să ai un ideal în viață pentru care să lupți și pe care să îl cucerești."

Ana Aslan
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
11-12-2017, 04:14 PM
Post: #5
RE: SIMBOLURI SI SIMBOLISTICA
[Image: xic05mG.jpg]

Ma intrebam ieri cand am vazut acesta poza de la comemorarea eroilor cazuti in primulrazboi mondial,de ce pe toate crucile sunt flori de mac .

Am cautat si iata ce am gasit :
Dicţionarul de simboluri ne spune că macul simbolizează regretul dar şi speranţa că durerea va putea fi depăşită. Creştinismul consideră că această floare este simbolulodihnei sufletelor celor adormiţi întru Domnul. La mormintele eroilor necunoscuţi, în zilele în care sunt comemoraţi, se aduc flori de mac.

Considerat de experți un ‚supraviețuitor”, macul apare în Biblie ca simbol al vieții şi fericirii. Prezentă în pictura creştină din Evul Mediu, planta reprezintă jertfa lui Iisus Hristos. Macul, mai ales în lumea vorbitoare de limba engleză, este un simbol pentru memoria soldaților căzuți pe câmpurile de luptă, în Primul Război Mondial.

Pentru poparele antice, macul era un simbol al fertilităţii, bogăţiei şi fericirii. Planta a fost dedicata zeiţei Demetra, care în mitologia greacă era zeiţa agriculturii. La nunţi, seminţele de mac erau aruncate peste tinerii căsătoriţi pentru a avea prosperitate. Demetra purta numele de Ceres în mitologia romană. Aceasta patrona pâinea şi grânele. Romanii o considerau creatoarea recoltelor şi o serbau în diferite festivaluri, devenind astfel zeiţa întregii lumi vegetale.

Macul este o floare cu semnificaţie dublă, însemnând pasiunea, dar şi moartea, deoarece are culoarea roşie ca sângele.
Cu toate că florile sugerează, în mare parte dragoste, admiraţie şi puritate, ele mai semnifică şi moarte sau trecere, precum este cazul macului roşu. A fost considerat simbolul somnului pentru că din maci se extrage opium, şi al morţii deoarece are culoarea roşie ca sângele.

In Grecia antică, floarea se regăsea pe feţele monedelor fiind asociată cu bogăţia şi fertilitatea.
În capitala Imperiului Roman, însă, oamenii o încadrau printre plantele funerare deşi proprietăţile ei halucinogene începeau să atragă atenţia asupra sa.
În tradiţia medievală creştină, macul se crede a fi apărut din sângele unor sfinţi martiri. O altă legendă marturiseşte cum odată, în Sâmbăta Mare, când toate florile s-au hotărât să privegheze, numai macul somnoros a adormit venindu-şi în fire la strigătele de bucurie ale semenelor: „Hristos a înviat!” Atunci, macul s-a ruşinat aşa de tare încât a devenit aşa de roşu aprins.

Dicţionarul de simboluri ne spune că macul simbolizează regretul dar şi speranţa că durerea va putea fi depăşită. Creştinismul consideră că această floare este simbolulodihnei sufletelor celor adormiţi întru Domnul. La mormintele eroilor necunoscuţi, în zilele în care sunt comemoraţi, se aduc flori de mac.

Macul mai poate semnifica şi gingăşie, fiind floarea dragostei pasionale, asociată cu ardoarea. În cazul unei relaţii aflate la început, primirea unei flori de mac poate însemna dorinţa de „a avansa”


Surse
https://bibliotecanicolaetitulescu.wordpress.com/

http://www.rador.ro/

"Să fii veșnic tânăr nu înseamnă să ai 20 de ani, înseamnă să fii optimist, să te simți bine, să ai un ideal în viață pentru care să lupți și pe care să îl cucerești."

Ana Aslan
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
11-13-2017, 02:17 PM
Post: #6
RE: SIMBOLURI SI SIMBOLISTICA
Exact ce spuneam ieri, in Anglia, oficialitatile [Image: xWWffNe.jpg] ,ba chiar si regina poarta in piept macul rosu ,in ziua comemorarii.

[Image: OWgUdsr.jpg]

"Să fii veșnic tânăr nu înseamnă să ai 20 de ani, înseamnă să fii optimist, să te simți bine, să ai un ideal în viață pentru care să lupți și pe care să îl cucerești."

Ana Aslan
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 
User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)

Contact Us | WWW.PREMONITII.RO | Return to Top | Return to Content | Lite (Archive) Mode | RSS Syndication