Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Exploziile solare si influenta lor asupra Pamantului
07-20-2010, 11:20 PM
Post: #1
Exploziile solare si influenta lor asupra Pamantului
Un text primit pe e-mail. Dar sunt sigur ca este si pe net...
Quote:22 septembrie 2012. Miezul noptii. Cerul de deasupra Germaniei este acoperit de o cortina scanteietoare de lumini colorate. Rareori aurora boreala a mai putut fi observata atat de adanc in sud fata de regiunea arctica. Dar, fascinatia fenomenului nu dureaza mult. In numai cateva secunde, becurile aprinse de pe strazi si din cladiri incep sa palpaie, devin neobisnuit de stralucitoare pentru un moment, dupa care toata tara se cufunda in intuneric. In numai 90 de secunde, intreaga Europa ramane fara electricitate. Dupa numai un an de zile de la acest fenomen, milioane de europeni sunt morti, iar infrastructura continentului zace in ruine. S.U.A., China si Japonia se zbat si ele sa isi revina in urma acestei catastrofe - o furtuna violenta, petrecuta la 150 de milioane de kilometri distanta de Terra: pe suprafata Soarelui.

Fata ucigasa a Soarelui

Pare greu de crezut ca Soarele ar putea naste un dezastru de asemenea proportii pe Pamant; si totusi, un raport NASA, emis in luna ianuarie a acestui an de Academia Nationala de Stiinte (NAS) din SUA, vine sa sprijine intocmai aceasta teorie. De-a lungul ultimelor decenii, civilizatiile occidentale au cultivat inconstient semintele propriei lor distrugeri. Stilul modern de viata, in intregime dependent de tehnologie, ne expune astazi unor pericole majore: emisiile plasmatice venite de pe suprafata Soarelui sunt de natura sa ne "prajeasca" centralele energetice, un eveniment cu consecinte catastrofale.

Previziunile sunt dintre cele mai sumbre, mai ales atunci cand experti in fenomene meteorologice spatiale, precum Daniel Baker de la Universitatea din Colorado , anunta ca ne apropiem din ce in ce mai mult de un posibil dezastru cu o asemenea magnitudine. Pare greu de crezut ca Soarele ar putea compromite, in numai cateva secunde, mare parte din progresul nostru tehnologic: si totusi, acest lucru este posibil.Suprafata Soarelui este o masa circulara de plasma - incarcata cu particule de mare energie; o parte a acestora evadeaza din stransoarea atmosferei astrului si se deplaseaza prin spatiu sub forma vanturilor solare. Din timp in timp, acesti "curenti" transporta miliarde de tone de plasma sub forma unei mingi de foc denumita "emanatie masiva a coroanei solare". Daca o astfel de emisie ar lovi campul magnetic al Pamantului, rezultatul ar putea fi cu adevarat devastator.

Patrunderea plasmei in atmosfera noastra ar cauza schimbarea rapida a configuratiei campului magnetic al Pamantului, eveniment care ar induce curenti in cablurile de tensiune ale centralelor electrice. Aceste centrale nu au fost construite sa gestioneze un asemenea flux direct de electricitate. Cel mai mare pericol la care se supun, in cazul unui "atac" de aceasta natura, este topirea circuitelor interne ale transformatoarelor, intrebuintate pentru transmiterea curentului la utilizatorul final. Un asemenea eveniment, de dimensiuni mai reduse, a avut loc in provincia canadiana Quebec, in martie 1989, atunci cand 6 milioane de oameni au ramas fara electricitate, vreme de 9 ore. Dar furtunile solare pot fi cu mult mai aspre.

Progresul nostru, blestemul nostru

Cel mai devastator eveniment meteorologic spatial din istoria cunoscuta s-a intamplat in 1859 si este stiut dr ept "evenimenul Carrington", dupa astronomul britanic Richard Carrington, primul care i-a inteles cauza: "doua formatiuni de lumina alba intens stralucitoare", emanate de un mare grup de pete solare. Evenimentul Carrington a constat in opt zile de conditii meteo spatiale severe. Numerosi martori oculari au declarat ca au observat aurore boreale impresionante chiar si la Ecuator. In toata aceasta perioada, retelele telegrafice mondiale au fost intrerupte, iar magnetometrele s-au dereglat.Prognozele furnizate de analizele Academiei Nationale de Stiinte sugereaza ca, din pricina progresului tehnologic, in eventualitatea reproducerii unui fenomen de o asemenea anvergura, astazi lucrurile ar putea sta mult mai rau si multi oameni ar putea muri.

Doua mari probleme trebuie luate in calcul.

. Una o reprezinta centralele electrice moderne, proiectate sa opereze la voltaje foarte mari pe suprafete foarte intinse. Desi aceasta metoda ofera o mai mare eficienta de gestionare a retelelor electrice, minimizand pierderile de energie si risipa prin supraproductie, ea a facut centralele mult mai vulnerabile conditiilor meteo spatiale. Centralele de mare putere se comporta ca niste antene, canalizand curenti directi, de intensitati enorme, in transformatoarele electrice.

. A doua problema consta in interdependenta centralelor cu sistemele care ne intretin viata: filtrarea apei de consum si a celei menajere, infrastructurile de transport al marfurilor, pietele financiare si multe altele relationate cu electricitatea.


Combinand cele doua aspecte, devine limpede ca o repetare a evenimentului Carrington ar fi de natura sa produca o catastrofa cum lumea moderna nu a mai cunoscut. Si se va manifesta intocmai contrar cu ceea ce suntem obisnuiti sa faca dezastrele naturale; in general, regiunile cel mai putin dezvoltate ale lumii sunt cele mai vulnerabile, nu zonele tehnologizate si sofisticate, asa cum va fi cazul in aceasta situatie.

Sfarsitul vietii, asa cum o stim

Potrivit rapoartelor NAS, un eveniment meteorologic spatial violent in zona S.U.A. ar putea induce curenti capabili sa distruga 300 de transformatoare-cheie in aproximativ 60 - 90 de secunde, oprind alimentarea cu electricitate pentru mai mult de 130 milioane de oameni. Din acel moment, numaratoarea inversa ar incepe pentru America .

Apocalipsa in 4 pasi:

1. Primul efect nefast - imediat, pentru unii - va fi sistarea alimentarii cu apa potabila. Oricine va locui intr-un apartament aflat la inaltime, unde apa trebuie pompata pentru a ajunge, va fi imediat vaduvit de aceasta. Pentru restul, apa potabila va mai veni prin conducte pentru inca, cel mult, jumatate de zi.

2. De asemenea, va inceta orice forma de transport asistat electric: trenurile, tramvaiele, metrourile si troleibuzele nu vor mai circula. Nici restul mijloacelor de transport nu vor avea o viata prea lunga, deoarece combustibilul din rezervoare se va termina si nu va mai exista energia electrica necesara pomparii benzinei din rezervoarele subterane in statiile de alimentare.

3. In acelasi timp, rafturile supermarketurilor se vor goli in foarte scurt timp si vor ramane goale, din acelasi motiv al imposibilitatii transportului.

4. Generatoarele de rezerva vor mai functiona inca in punctele esentiale, dar numai atat cat le vor permite bateriile, acumulatorii si rezervele de combustibil care le pun in miscare. Pentru spitale, acest lucru ar insemna aproximativ 72 de ore de functionare a aparaturii de orice fel. Dupa acest interval, va inceta orice forma de asistenta medicala moderna.Cu adevarat socant este faptul ca aceasta stare a lucrurilor va dura luni de zile, poate ani: transformatoarele topite nu pot fi reparate, ci doar inlocuite. Specialistii estimeaza ca exista cateva astfel de transformatoare de rezerva, dar instalarea unuia nou presupune munca de o saptamana sau mai bine pentru o echipa bine antrenata de lucratori; iar acestea nu se gasesc pe toate dr umurile. Oricum, in aproximativ o luna, toate transformatoarele de rezerva ar fi deja puse in functiune; insa numarul lor este insuficient si ar ramane inca foarte multe puncte nerevitalizate. Pentru acestea, va fi necesara construirea unor transformatoare noi, proces care ar putea dura pana la 12 luni.

Chiar si daca unele sisteme vor redeveni capabile sa primeasca energie, nu exista nicio garantie ca vor avea ce primi. Aproape toate conductele de gaze naturale si petrol care exista necesita electricitate pentru a fi operationale. Centralele electrice alimentate pe carbuni pastreaza de obicei rezerve care sa le ajunga pentru cel mult 30 de zile, dar in lipsa sistemelor de transport care sa aduca mai multa materie prima, electricitatea de rezerva va fi sistata la doua luni de la catastrofa. Nici centralele de energie nucleara nu ar duce-o mult mai bine. Ele sunt programate sa se opreasca in eventualitatea unor probleme de alimentare si nu li se permite repornirea inainte ca sistemele electrice sa fie functionale.Fara energie pentru sistemele de incalzire, racire sau refrigerare, fara transport si asistenta medicala, oamenii ar incepe sa moara in numai cateva zile. Pericolul va fi imediat pentru cei a caror sanatate depinde de o anumita medicatie. Daca se opreste alimentarea cu energie electrica in New Jersey spre exemplu, s-a pierdut un centru important de productie a farmaceuticelor pentru toata SUA. Medicamente perisabile precum insulina vor fi de negasit, iar cei suferinzi de diabet sunt cu milioanele pe fiecare continent. Sistarea productiei, a distribuirii si a stocarii acestei substante ii va condamna pe cei mentionati la moarte. Iar ajutorul nu va fi prea aproape. Zonele afectate de furtuna solara s-ar putea afla la sute si mii de kilometri de oricine ar putea interveni pentru a oferi ajutor. Dintre acestia, putini ar fi dispusi sa o faca, iar aceia, la randul lor, vor fi probabil sarac echipati pentru a se ridica la nivelul unui asemenea dezastru.

Apocalipsa costa 2.000 de miliarde de euro!

In bani, la o prima analiza, nenorocirea s-ar ridica la costuri de peste doua mii de miliarde de euro. Aceasta doar in primul an dupa furtuna, iar NAS considera perioada de refacere undeva intre 4 si 10 ani. Este legitima intrebarea daca natiunile aproape integral tehnologizate si-ar mai reveni vreodata. Si se pare ca cele mai expuse regiuni sunt cele aflate in emisfera nordica. Tari aflate la latitudini ridicate, precum Suedia si Norvegia, spre exemplu, sunt constiente deja ca, in timp ce spectacolul regulat al aurorei boreale este placut de privit, el reprezinta si un avertisment continuu la a dr esa retelelor electrice de aici.Cu toate acestea, tendinta instalarii unor retele de voltaj foarte ridicat inseamna ca si state aflate mai la sud sunt vulnerabile in fata furtunilor electromagnetice. Spre exemplu, China este pe cale sa implementeze o retea electrica de 1.000 de kilovoti, de doua ori voltajul retelei Statelor Unite. Aceasta ar insemna o unealta perfecta pentru dezastrul indus de conditiile meteorologice spatiale, deoarece eficienta retelei de a se comporta ca o antena creste pe masura ce si voltajul dintre retea si sol este mai mare.

Nici Europa nu este pregatita suficient. Responsabilitatea pentru rezolvarea problemelor provocate de vremea spatiala este foarte fragmentata aici, sunt de parere cercetatorii. Retelele electrice europene, in plus, sunt masiv interconectate si extrem de vulnerabile defectarii in cascada. In 2006, sistarea controlata a alimentarii cu energie electrica a unei portiuni a Germaniei - pentru a permite trecerea in siguranta a unui vas pe sub cabluri de mare voltaj - a cauzat o prabusire in cascada a alimentarii cu energie electrica in tot vestul Europei. Numai in Franta, cinci milioane de oameni au ramas fara electricitate timp de doua ore. Aceste sisteme sunt atat de complicate incat specialistii insisi par sa nu intelega pe deplin efectele modificarii conditiilor intr-un singur punct.

ACE, "dumnezeul" de pe orbita si 2012

Vestea buna este aceea ca, existand un avertisment timpuriu, companiile electrice isi vor putea lua masuri de precautie, precum ajustarea nivelurilor de voltaj si a cantitatilor de electricitate, restrictionand transferul de energie electrica astfel incat "ciocurile" subite de tensiune sa nu provoace un efect domino in randul retelelor de alimentare. Totusi, vestile proaste nu se opresc in acest punct, caci sistemele noastre de avertizare din timp devin tot mai putin de incredere pe zi ce trece.De departe, cel mai important indicator al timpului probabil la nivel spatial este dispozitivul NASA Advanced Composition Explorer(ACE). Lansat in 1997, satelitul respecta o pozitie pe orbita Soarelui ce il pastraza constant la jumatatea dr umului dintre acesta si Pamant. Contactul sau neintrerupt cu suprafata solara inseamna ca furnizeaza continuu rapoarte despre directia si viteza vanturilor solare si ale altor curenti de particule incarcate care trec pe langa senzorii sai. ACE are capacitatea de a emite un avertisment cu 15 pana la 45 minute inainte ca o furtuna geomagnetica sa loveasca Pamantul. Iar companiilor electrice le trebuie aproximativ un sfert de ora pentru a pregati sistemele in vederea unui eveniment critic.Totusi, zic oamenii de stiinta, in cazul evenimentului Carrington, "emisia masiva din coroana solara" a calatorit atat de repede incat a ajuns la Terra in mai putin de 15 minute de la locul unde este pozitionat ACE. In plus, sistemul are deja 11 ani si si-a depasit durata de viata planificata. Detectoarele de la bordul sau si-au mai pierdut din sensibilitate si nu se stie cand vor inceta sa mai functioneze, putand claca chiar in momentul urmatorului flux puternic de radiatie.

Din nefericire, viitorul apropiat nu anunta un inlocuitor pentru ACE. Alti sateliti de observare solara, precum Observatorul Solar si Heliosferic (SOHO) pot oferi un oarecare avertisment, dar cu informatii mai putin detalitate si - crucial! - mult mai tarziu. Implicarea specialistilor si a politicienilor in aceasta chestiune este minima, in prezent neluandu-se prea in serios problema... pana cand, probabil, dezastrul va lovi si va provoca zeci de milioane de victime.

Cel mai probabil, o furtuna solara ar putea lovi in primavara sau in toamna anului 2012, odata cu urmatorul maximum al Soarelui. In perioada echinoctiilor, orientarea campului magnetic al Pamantului catre Soare ne face, in mod particular, vulnerabili unui asalt plasmatic. Mai mult, in aceasta perioada, consumul de electricitate este relativ scazut, nefiind necesare, in mod excesiv, nici incalzirea, nici racirea. Cu numai o mana de retele electrice functionale, sistemul energetic se bazeaza pe algoritmi computerizati pentru "gatuirea" cantitatilor mari de energie din centrale, ceea ce le lasa foarte vulnerabile in calea "ciocurilor" bruste. Daca, pana atunci, ACE isi va da obstescul sfarsit sau o minge uriasa de plasma va lovi prea repede pentru ca dispozitivul sa o semnalizeze la timp, consecintele vor fi dintre cele mai sumbre, putand arunca o mare parte a planetei, sau chiar intregul Pamant, in haos.Ce este de facut? Nimeni nu stie inca, mai ales ca guvernele sunt foarte greu de mobilizat in vederea unei crize cum nu a mai fost pana acum. Factorii de decizie nu au obisnuinta de a lua in calcul evenimente cu frecventa scazuta, cum sunt cele de natura cosmica, ce foarte rar se intampla de doua ori in rastimpul unei civilizatii.

Pe de alta parte, ar trebui sa ne fi invatat lectia din dezastre naturale precum uraganul Katrina, valul tsunami din Indonezia sau cutremurul recent din Haiti si sa intelegem ca "putin probabil" nu este totuna cu "imposibil". Mai ales cand miza este atat de mare, iar probabilitatea ca o furtuna electrica sa loveasca in urmatorii trei sau patru ani, si cu efecte devastatoare inca, nu este tocmai scazuta. Evenimentul Carrington s-a intamplat intr-un ciclu solar mediocru, deloc remarcabil; asadar, pur si simplu, nu avem garantia ca un astfel de eveniment nu se va relua intr-un ciclu solar neobisnuit, asa cum este cel in care ne aflam in prezent. Iar daca nu intelegem la timp riscurile la care ne supune declansarea unei furtuni solare de proportii, s-ar putea ca multi dintre noi sa nici nu mai aiba ocazia sa regrete ignoranta de care guvernele mondiale au dat dovada.

Cand armele sunt ilegale, numai delincventii au arme.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
08-03-2010, 03:41 PM (This post was last modified: 03-26-2011 01:13 PM by anuk.)
Post: #2
RE: Exploziile solare si influenta lor asupra Pamantului
Ar trebui sa nu ne speriem si sa incepem sa intlegem care este activitatea soarelui si cum ne afecteaza pe noi. Din acest motiv am sa postez cateva elemente simple (atat cat ma pricep si eu) :


SoareleSoarele este o stea, un corp cosmic imens, masiv, ce generează energie prin reacțiile nucleare ce se produc în nucleu. Importanța sa pentru viața de pe Terra nu poate fi subestimată: fără Soare noi nu am exista. Totuși Soarele poate deveni periculos, fiind nevoie să îl monitorizăm în continuu.

Soarele domină sistemul solar, fiind cel mai mare astru. Fără energia sa viața nu ar fi apărut. Chiar daca vom mai primi aceeași energie de la Soare încă 4 miliarde de ani, viața pe Terra se află pe muchie de cuțit. Atmosfera planetei noastre ne pretejează de radiațiile ce vin din Cosmos și de la Soare, dar noi avem un efect distructiv asupra acesteia: producem gaze dăunătoare atmosferei și defrișăm vegetația ce elimină dioxidul de carbon din aer.

Viața în viitorul apropiat de pe Terra depinde de noi, dar la scară mare depindem de modul în care se va schimba Soarele.

Energia Soarelui

Soarele este o stea ce strălucește datorită energiei ce se produce în interiorul său. Toate corpurile din sistemul solar primesc lumină și energie de la Soare. Fără acesta ar fi beznă totală. Radiația emisă de Soare ajunge la Pământ în 8,3 minute, timp în care cu viteza luminii (300.000 km/s) se parcug cei 150 milioane de km dintre cele două corpuri. Astfel observăm Soarele cu o întârziere de 8,3 minute.
[Image: 84675871955193245822.png]


Pentru că este o stea, Soarele este compus numai din gaz, mare parte hidrogen (71%), heliu (27%), alte 2% fiind în mare marte carbon, azot și oxigen. Energia se produce în interiorul Soarelui, în nucleu, unde materia este foarte densă și fierbinte. Temperatura acolo este de 15 milioane de grade (15.000.000 K), iar densitatea este de 200 de miliarde de ori mai mare decât pe Terra. În aceste condiții, nucleele de hidrogen se ciocnesc și se unesc, formând nuclee de heliu. Este nevoie de patru nuclee de hidrogen ca să se producă unul de heliu. În urma fuzionării (lipirii) nucleelor de hidrogen se emite energie, iar pentru că nucleul de heliu este mai ușor decât cele patru de hidrogen, diferența de masă se transformă și ea în energie după formula E=mc2. Soarele, care are o masă de 330.000 de ori mai mare decât a planetei noastre, transformă în fiecare secundă 6 sute de mii de milioane de tone de hidrogen în heliu. De aici energia imensă produsă de acesta. De 4,6 miliarde de ani această reacție se produce, și se va mai produce încă 3 miliarde de ani.

Transportul energiei Și structura Soarelui

Energia care se produce în nucleu este sub formă de raze gama. Aceasta difuzează încet înspre suprafață și prin ciocniri cu nucleele de gaz se mai pierde din energie. Pentru că densitatea este foarte mare, un foton de raze gama se ciocnește aproape imediat de particule de gaz, fiind absorbi și reemis, fie mai spre exterior fie spre interior. În acest mod, foarte lent, energia ajunge aproape de suprafață, fiind nevoie de 1 milion de ani să parcurgă tot traseul nucleu-suprafață. La fiecare interacție energia fotonilor scade iar aceștia întâlnesc regiuni din ce în ce mai puțin dense. Stratul din Soare unde se produce acest proces se numește zona radiativă.


[Image: 58154207171208630764.png]În straturile exterioare ale Soarelui, energia este transportată prin convecție. În zona convectivă, mai puţin densă, se formează curenţi în gaz. Gazul fierbinte urcă la suprafaţă, se răceşte, după care coboara iar în interior, sub formă de coloane. Aceste coloane gigantice, de maxim 2000 km diametru se pot vedea ca o granulaţie. Granulele au o viaţă de 10-15 minute. Granulele se pot observa la suprafața Soarelui, numită fotosferă, ca o granulație. Aici temperatura este de numai 5500 grade, iar fotonii devin vizibli pentru prima oară.

Soarele pare o sferă perfectă când privim fotosfera, pentru că aceasta are numai 500 km grosime. Este un strat foarte fin comparat cu diametrul de 139.000.000 km al Soarelui. Numai dacă observăm Soarele în alte lungimi de undă putem vedea cât de dinamic este.

Vantul solar

La temperatura înaltă din Soare, materia este ionizată, adică mulți dintre electroni au prea multă energie pentru a fi captați de nucleele atomice. Astfel materia există într-o stare numită plasmă, un ocean de particule încărcate electric. Mișcarea acestor particule produce un câmp magnetic foarte puternic care influențează Soarele în toate modurile posibile.

Soarele emite continuu în spațiu particulele incărcate electric (electroni și protoni). Această emisie de particule elementare a primit numele de vânt solar. Vântul solar se deplasează dinspre Soare înspre sistemul solar și intreacționează cu toate planetele. Viteza acestuia la ecuator este de 400 km/s iar părțile mai active ating și 750 km/s. Numărul total de particule emise de Soare prin vântul solar este de 1,3x1031 în fiecare secundă. Aceasta înseamnă că în fiecare oră Soarele pierde 6,7 miliarde de tone de materie.

Particulele încărcate electric nu pot trece de câmpul magnetic al Soarelui cu ușurință. Astfel vântul solar este reglat de câmpul magnetic. Uneori liniile de câmp magnetic se rup în regiunile găurilor coronale, iar electronii și protonii ce constituie vântul solar scapă în sistemul solar.


[Image: 38490917511318015516.png]Uneori Soarele emite mari cantități de plasmă, brusc, în timpul erupțiilor solare. Erupțiile se produc în regiunile unde sunt pete solare. Liniile de câmp magnetic, foarte puternic în zonele unde se formează pete, se rup și se reconectează. Energia emisă de o erupție solară este echivalentă cu câteva miliarde de bombe atomice (aproximativ 1025 jouli). Erupțiile alimentează vântul solar și energia acestuia crește enorm. Astfel iau naștere cele mai mari emisii de vând solar, numite ejecții coronale de masă. Acesta, dacă sunt îndreptate spre planeta noastră pot strica partea electrică a sateliților sau a sondelor spațiale sau pot interfera cu rețelele de distribuție a energiei electrice.


Activitatea petelor solarePetele solare

Petele solare sunt pete de pe fotosfera Soarelui. Fotosfera (în greacă: stratul luminii) reprezintă învelişul de gaze cu structură granuloasă, care înconjoară Soarele, vizibil cu ochiul liber. Grosimea fotos-ferei este de 400 km. Temperatura fotosferei, din exterior spre interior creşte de la 4300 grade Kelvin la 9000 de grade. Petele solare de cele mai multe ori apar grupate. Pe petele mai mari putem observa un nucleu mai închis la culoare (numit umbra) şi zona mai deschisă la culoare din jurul nucleului (numită penumbra). Temperatura umbrei este de cea. 4300 de grade Kelvin, lungimea de 2000-20.000 km, temperatura penumbrei este de 5500 grade, iar lungimea ei de 4000-500.000 km. Culoarea neagră a petelor solare este rezultatul contrastului faţă de mediu. Durata de viaţă a grupurilor de pete este în medie de 6 zile.

CODE
O IDEE
Pentru observarea petelor solare nu este nevoie de nici un instrument special. Petele sunt vizibile şi cu ochiul liber. Bineînţeles nu putem privi în mod direct în Soare. O sticlă cromată sau o pereche de ochelari de soare ne protejează ochii. Putem utiliza şi binoclu acoperit cu un strat corespunzător de protecţie.


Formarea petelor solare

Cauza apariţiei petelor solare nu este cunoscută în totalitate nici în prezent. Cu mare probabilitate câmpul magnetic al soarelui are o importanţă semnificativă, adică petele solare sunt cauzate de câmpurile magnetice puternice care apar în anumite locuri pe suprafaţa Soarelui. Câmpurile apar deja când încă pata nu este vizibilă. Aceste câmpuri îngreunează erupţia spre suprafaţă a gazelor fierbinţi. Acest lucru ar putea explica temperatura scăzută constatată în petele solare. Cauza apariţiei câmpurilor o reprezintă rotaţia oscilantă a Soarelui, adică rotaţia în jurul axei sale. Această rotaţie este deosebit de lentă, privită de pe Pământ pare şi mai lentă decât în realitate, deoarece direcţia de rotaţie a Pământului în jurul Soarelui corespunde direcţiei de rotaţie a Soarelui. Soarele prezintă o rotaţie diferenţială, adică zonele ecuatoriale se rotesc mai rapid decât zonele de la poli. Durata rotaţiei la ecuator este de 25 de zile, la poli de 34 de zile. Cele mai frecvente pete sunt grupurile de pete bipolare. Acestea de regulă sunt grupuri de pete situate paralel cu o latitudine, care la capetele estice şi vestice prezintă polaritate opusă.

Apariţia petelor solare

Petele solare sunt vizibile aproape întotdeauna. Indicele activităţii solare îl reprezintă numărul relativ R. Un ciclu de activitate solară are în medie 11 ani. Şi valoarea maximelor este diferită: ultima maximă a fost înregistrată în 2002. Cea mai mare valoare înregistrată până în prezent datează din 1957: numărul relativ a crescut peste 200. în cursul minimului activităţii solare Soarele poate fi lipsit de pete săptămâni întregi, pe durata maximă putem număra şi peste 10-20 de grupuri de pete, cu multe pete individuale. Activitatea petelor solare în 4 ani ajunge de la minim la maxim şi durează 7 ani până ce scade din nou la minim.

CODE
Descoperirea petelor solare
In mod uimitor în vechile scrieri petele solare nu sunt menţionate, chiar dacă sunt vizibile şi cu ochiul liber. Astfel pe Galilei îl putem considera descoperitorul acestor pete solare, care le-a descris pentru prima dată, ca în aceeaşi perioadă cu alţi savanţi. In trecut se pomeneau numai obiectele negre care se mişcau între Soare şi Pământ, acestea probabil fiind petele solare.


Efectul petelor solare

Dacă activitatea Soarelui creşte, creşte şi puterea de radiaţie a undelor de energie şi a particulelor. Se presupune că activitatea solară influenţează condiţiile meteorologice ale Pământului, având efect şi asupra funcţionării organismului uman. De exemplu se crede că epidemiile au o legătură cu radiaţiile mai puternice ale Soarelui. Efectul solar poate perturba de exemplu recepţia undelor scurte. Luminile polare (aurora boreală) sunt cauzate tot de o activitate solară puternică..
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
08-09-2010, 03:27 PM
Post: #3
RE: Exploziile solare si influenta lor asupra Pamantului
Soarele si exploziile solare.


Nascut acum 5 miliarde de ani, in urma exploziei unei stele uriase, Soarele este sursa de energie care mentine viata pe Pamant.

Chiar daca nu-i intelegeau stiintific alcatuirea si "modul de functionare", vechile popoare intuisera foarte bine acest adevar. Stiau ca, fara Soare, viata n-ar fi cu putinta. De aceea, il adorau ca pe o zeitate, personificandu-l si celebrandu-l prin ceremonii fastuoase.

Pentru noi, azi, Soarele e "doar" o stea, un corp ceresc pe care astronomii si fizicienii il studiaza cu cele mai sofisticate tehnologii, pentru a-i patrunde secretele: fenomenele care fac din el un urias reactor nuclear natural, eruptiile solare, misterioasele pete din Soare, fantasticele spectacole de lumini multicolore ale aurorei boreale, ce apar la ciocnirea particulelor emise de astru cu atomii din atmosfera terestra…

Uneori, informatiile stiintifice astfel obtinute ar putea suna sobru si prozaic; si totusi, astrul care ne lumineaza in fiecare zi isi pastreaza aura de fascinatie, o fascinatie care trece dincolo de interesul pur stiintific pentru un corp ceresc.

Pentru ca acolo, la 150 milioane de kilometri departare, o enorma masa de gaz incins, in care au loc permanent reactii nucleare, este izvorul fortei vitale care pastreaza Pamantul viu. Aflati mai multe in materialul video de mai jos:


http://www.descopera.ro/video-doc/679560...ile-solareAr fi pacat sa nu vedeti materialul video
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
08-15-2010, 05:37 PM
Post: #4
RE: Exploziile solare si influenta lor asupra Pamantului
Storm Prima radiaţie solară de ciclul solar 24
Pe simbata, paisprezece-8-2010 un episod acut mici solare erupt pe Soare la aproximativ 6am EDT. Asociate cu acest semnal luminos a fost o ejecţie de masă coronal (CME), care a fost parţial îndreptată spre Pământ. De asemenea, asociat cu acest eveniment a fost o furtună S1 sau minore radiatiei solare pe spaţiul NOAA Meteo Scales.The numai efectele scontate pentru o furtună radiatie solara de o asemenea magnitudine sunt efecte minore comunicaţiilor radio HF în regiunile polare. Cu toate acestea, aceasta este prima furtuna radiaţie solară de Ciclul solar 24 şi furtuna prima radiaţia solară din decembrie 2006.

În acest moment, furtuna radiaţia solară a diminuat sub nivelurile de prag. Cu toate acestea, oscilaţie în jurul acestui prag este posibil pentru orele care au urmat mai multe. Activitatea semnificative ulterioare nu este de aşteptat, dar pot exista un anumit nivel de geomagnetic asalt pe sau în jurul 17 august şi 18 de la masa de ejectie coronala asociate cu acest eveniment. observaţiile iniţială a direcţia coronal ejecţie de masă şi viteza nu indică un risc ridicat de asalt, dar semnificative geomagnetice Space Weather Prediction Center va continua să monitorizeze acest eveniment ca se dezvaluie.http://www.swpc.noaa.gov/
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
08-15-2010, 08:09 PM
Post: #5
RE: Exploziile solare si influenta lor asupra Pamantului
Efectele noului ciclu solar.


NASA a anuntat inca din 16 decembrie 2008 ca s-a detectat o imensa gaura in campul magnetic al Pamantului, camp care inconjoara planeta protejand-o de vantul solar (energie plasmatica emisa de soare). Pe intreaga durata a noului ciclu energetic solar, aceasta plasma nu va mai fi oprita de campul magnetic protector al planetei, si va ajunge, prin bresa imensa (estimare NASA: de 4 ori mai mare decat planeta), pe suprafata Terrei.

Lipsa activitatii solare a permis unor comentatori stiintifici sa speculeze ca urmeaza sa intram intr-o mini-era glaciara. Cu toate acestea, o echipa de cercetatori condusa de Mausumi Dikpati a afirmat in 2006 ca urmatoarea perioada de activitate solara va avea un maxim mai mare cu pina la 50% decat precedentul ciclu.

Aceasta activitate crescuta a soarelui va face ca uriase cantitati de masa solara coronara sa fie expulzate, astfel ca vantul solar va transporta un surplus de plasma care va ajunge inevitabil pe Pamant, datorita gaurii din magnetosfera planetei. “Intram in noul ciclu solar (al 24-lea). Pentru motive care ne scapa, emisiile de masa solara coronara care au loc in ciclurile pare (ca acesta) lovesc Pamantul cu un varf care este totdeauna magnetizat Nord, iar astfel este posibil sa se deschida magnetosfera planetei si sa fie incarcata cu o imensa cantitate de plasma chiar inainte de a incepe furtuna solara. Este combinatia perfect sincronizata pentru un eveniment unic.”

Evenimentul unic la care se refera cercetatorul NASA este incetarea functionarii satelitilor, sistemelor de telecomunicatii (fixe sau mobile) si a retelei de transport electric terestre. Dar niciun cercetator nu doreste sa discute despre impactul acestei furtuni solare asupra sistemului bio-electric uman. Sistemul bio-electric al fiecarei fiinte umane de pe planeta va fi astfel impulsionat datorita incarcaturii suplimentare care vine de la soare. Ca
urmare, multi vor simti o incarcatura energetica mai mare decat pina acum.

Daca fiecare se pregateste corect astfel incat corpul sau sa faca fata noilor conditii mai intens-energetice, atunci aceasta crestere energetica ce vine de la soare poate duce la o imbunatatire semnificativa a abilitatilor umane. Sistemul nervos uman este construit din miliarde de neuroni care comunica unul cu altul si cu miile de miliarde de celule din corpul uman.

Robert Becker a aratat ca neuronii transmit informatie prin mici semnale bio-electrice care pot fi foarte usor influentate masiv de conditiile energetice exterioare ( ex.: cei care traiesc in apropierea liniilor de transport electric de inalta tensiune sufera de deteriorarea sistemului bio-electric sensibil al corpului).

Efectul concret al acestei cresteri uriase energetice asupra sistemului nervos uman cauzata de plasma solara ajunsa pe suprafata planetei, nu este cunoscut. Si nici acela asupra relatiilor interumane si al societatii, in general. Cu toate acestea, poate fi afirmat ca aceasta plasma solara ce impulsioneaza sistemul bio-electric uman va influenta categoric relatiile si comunicarea inter umana. Asta pentru simplul motiv ca micile semnale bio-electrice care formeaza comunicarea neuronala sunt sensibil modificate de conditiile energetice exterioare.

Pe masura ce plasma energetica solara ajunge pe Pamant, este evident ca aceste stari de functionare a creierului vor fi afectate. Pentru unii, aceasta crestere a semnalelor bio-electrice intre neuroni va determina intensificarea comunicarii intra neuronale sub forma starilor beta. O analogie ar fi cand un om care a trait toata viata lui in tihna si relaxarea unui mic sat din provincie, se muta in New York! Altii vor constata ca le lipseste vitalitatea datorita cresterii intense a electricitatii statice din mediul planetei.

Cei care reusesc sa-si canalizeze surplusul de energie din sistemul nervos in moduri constructive vor reusi foarte usor sa inceapa si sa realizeze proiecte la care de mult visau sau pe care le amanasera pina atunci. Capacitatea de a trece foarte usor de la o stare gamma la o stare alpha le va permite sa beneficieze de viziuni creative, pentru ca in fata noilor conditii socio-economice adesea bulversante trebuie sa raspundem cu calm si echilibru interior.

Secretul care ne permite sa beneficiem de acest surplus energetic sub forma starilor gamma este acela de a avea mereu o minte "deschisa" si orientata pozitiv pentru a fi capabili sa integram armonios viziunile care apar. Odata ce am inceput sa constientizam noile capacitati cognitive mentale, este foarte important sa integram cu echilibru noile viziuni in viata noastra. O minte deschisa si orientata pozitiv sunt conditiile care ne permit sa trecem cu bine aceasta perioada de crestere energetica solara pe care suntem obligati sa o traim.

Vom fi astfel pregatiti sa folosim armonios acest surplus de energie care ne afecteaza modul de functionare bio-electric al creierului. Mai mult, cei care se pregatesc zi de zi, constient, pentru aceasta, devin gradat adevarati "profesionisti" in domeniul starilor mentale si beneficiaza la maxim de pe urma cresterii energetice solare reusind sa-si ridice viata pe culmi ale implinirii si creativitatii.

Michael Salla
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
08-19-2010, 12:01 PM
Post: #6
RE: Exploziile solare si influenta lor asupra Pamantului
RADIAŢIA SOLARĂ ŞI CLIMA
Dorin Jurcău

Modificarea climei în momentul actual este un fapt ce nu poate fi tăgăduit. Cauzele acestei modificări sunt însă viu disputate atât de specialişti cât şi de oamenii de rând [1-43].

Până mai ieri predomina teoria conform căreia modificarea climei este datorată în principal intervenţiei omului, care prin activităţile sale produce gaze cu efect de seră ce încălzesc planeta. Este celebra teorie a băţului de hochei. Astăzi aflăm că această teorie este complet discreditată, deşi politica pricipalelor state ale lumii încă se bazează pe această teorie, şi se cheltuiesc miliarde de dolari pentru atenuarea efectului gazelor cu efect de seră [5].

Tot mai mulţi savanţi atrag atenţia că pentru a înţelege clima de pe Pământ trebuie să înţelegem ce se întâmplă cu întregul nostru sistem solar, şi chiar cu întreaga galaxie. Pământul este un subsistem din sistemul solar, care la rândul lui este un subsistem din galaxie.

Dacă vechii egipteni considerau că Egiptul este darul Nilului şi noi putem spune că Pământul este darul Soarelui.

Experţii consideră că momentan nu avem încă destule cunoştiinţe pentru a înţelege totul referitor la Soare [12-20]. Ştim încă foarte puţin despre cât de puternice pot fi erupţiile solare, câtă putere poate avea o erupţie separată, ce determină creşterea sau scăderea activităţii solare, ce mecanism generează o supraerupţie, etc. De exemplu, doar după ce staţia spaţială Ulysses a fost trimisă în spaţiu s-a constatat în anumite perioade absenţa dipolului magnetic la Soare, fapt ce modifică drastic modelul general al magnetismului solar.
Activitatea solară

Observaţiile recente asupra activităţii Soarelui evidenţiază o creştere a activităţii acestuia. De exemplu, deşi în iulie 1996 ne aflam într-un minim solar, au avut loc o serie de erupţii solare foarte puternice, de clasa C.

În a doua jumătate a anului 1997 activitatea solară a fost neaşteptat de ridicată. Au fost trei fluxuri intense de raze X în 1997, din care unul a fost cu 300% mai intens. Erupţia solară din 6 noiembrie 1997 a produs un flux de protoni care a durat 72 ore. Apoi, în perioada aprilie –mai 1998, Soarele a fost deosebit de activ (figura 1.).

[Image: radiatia_solara-1.png]

Figura 1. Modificarea fluxului de protoni proveniţi de la Soare, 1997-1998. [21]

Între 10-13 mai 2000, vântul solar s-a oprit.[22]

După ce vântul solar s-a oprit, câmpul magnetic terestru a avut o expansiune de 500-600% (figura 2.).

[Image: radiatia_solara-2.jpg]


Figura 2. Expansiunea cu 500-600% a câmpului magnetic terestru după ce vântul solar s-a oprit între 10-13 mai 2000 [23]

La 14 iulie 2000, o erupţie solară masivă a trimis spre Pământ un flux de protoni cu o viteză foarte mare. Ei au străbătut distanţa Soare-Pământ în doar 15 minute [23].

La 10 noiembrie 2000, viteza vântului solar a ajuns la 950 km/ secundă (figura 3.).

Figura 2. Expansiunea cu 500-600% a câmpului magnetic terestru după ce vântul solar s-a oprit între 10-13 mai 2000 [23]

La 14 iulie 2000, o erupţie solară masivă a trimis spre Pământ un flux de protoni cu o viteză foarte mare. Ei au străbătut distanţa Soare-Pământ în doar 15 minute [23].

La 10 noiembrie 2000, viteza vântului solar a ajuns la 950 km/ secundă (figura 3.).

Figura 3. Viteza vântului solar la 10 noiembrie 2000 [24]

În 4 noiembrie 2003 s-a observat cea mai strălucitoare erupţie solară înregistrată (figura 4).

[Image: radiatia_solara-5.gif]

Figura 4. Erupţia solară deosebit de strălucitoare observată în 4 noiembrie 2003[Image: radiatia_solara-8.jpg]

[Image: radiatia_solara-7.jpg]


În anul 2000, an cu un maxim solar, au fost 3 furtuni geomagnetice puternice şi 17 erupţii solare. În anul 2005, an cu un minim solar au fost cam tot atâtea, 4 furtuni geomagnetice şi 14 erupţii solare. În figura 5 sunt prezentate imagini ale unor erupţii solare.

În 5 decembrie 2006, an cu minim solar, a avut loc o erupţie solară foarte puternică, printre cele mai puternice din ultimii ani.
Efecte asupra climei

Creşterea frecvenţei şi puterii supraerupţiilor solare va avea un impact mare asupra climei de pe Pământ.

Se pot observa următoarele transformări climatice.

Regimul temperaturilor actuale se caracterizează prin instabilitate şi contraste, deşi s-a constatat că nu a mai crescut concentraţia dioxidului de carbon, iar concentraţia gazului metan a început să scadă [26]. Câmpul de presiune global continuă să crească.

În 1994 s-a raportat o temperatură globală maximă şi existenţa fenomenului El-Nino aproape neîntrerupt.

Anul 1997 a fost considerat cel mai călduros an de când au început înregistrările climatice în 1880. Deosebit de călduroşi au fost şi anii 1998 şi 2002. Vara anului 2007 a fost de asemenea deosebit de călduroasă, doborând multe recorduri.

Încălzirea climei terestre se manifestă printr-un exces de energie care se poate observa de exemplu în magnetosferă prin furtunile magnetice, iar în atmosferă prin apariţia cicloanelor.

Fenomenele atmosferice de înaltă energie sunt cele mai mediatizate. Ele erau rare în trecut dar acum devin tot mai frecvente şi tot mai intense.

Se constată că regimul de temperatură devine tot mai dependent de influenţe externe [27-30].

Are loc o nouă distribuţie a stratului de ozon. Creşte afluxul de materiale radioactive prin regiunile polare şi prin regiunile cu anomalii magnetice.

Distribuţia şi mărimea păturii de ozon este un parametru important ce indică transformările climatice de pe Pământ [31-33]. Se raportează o continuă diminuare a concentraţiei de ozon din stratosferă în anumite regiuni, de exemplu în Siberia şi o scădere globală a conţinutului de ozon la altitudini de 30-40 km [32, 34]. De asemenea în anumite regiuni (Novosibirsk) se constată o creştere a concentraţiei de ozon de până la 50 de ori faţă de nivelul normal, astfel că ozonul ajunge să fie detectat olfactiv. Mirosul ozonului este detectabil în concentraţii de peste 100 ug/m3. Modificarea regimului dinamic al ozonului indică apariţia unor noi procese fizico-chimice în atmosferă.

Toate aceste manifestări ale climei denotă că ne îndreptăm spre o perioadă de instabilitate climatică, cum se crede că a fost acum mai bine de 10000 de ani [35]. În acea perioadă temperatura medie a crescut cu 7 grade. Regimul precipitaţiilor a crescut de 3-4 ori. Cantitatea de praf a crescut cu un factor de 100.

Studierea rocilor lunare aduse de misiunile Apolo au arătat că în ultimii 30000 de ani au existat radiaţii solare de o deosebită intensitate, de circa 100 de ori mai intense decât în mod obişnuit, [36, 37], sau chiar de 30000 mai intense [38], astfel că au topit roca şi au format grăunţe de sticlă pe suprafaţa lunii.

În 1978, astronomi de la NASA [39] ce studiau rocile lunare au lansat ipoteza existenţei unei radiaţii solare deosebit de intense acum 10000 de ani, fenomen asociat pe Pământ cu terminarea ultimei glaciaţiuni.

În 1970, Kloosterman a găsit straturi de sedimente de culoare neagră din perioada Alleröd/Younger Dryas în sudul Angliei şi în regiunea Marilor Lacuri din SUA. Asfel de straturi s-au mai găsit ulterior şi în alte regiuni precum Belgia, Franţa, Germania, Danemarca, Polonia. S-a tras concluzia că aceste straturi au apărut în urma unui fenomen catastrofal la nivelul planetei, o erupţie solară deosebit de puternică, acest fenomen fiind probabil responsabil şi cu extincţia megafaunei [38].
Consecinţe

S-a stabilit că o creştere a evaporării în regiunea ecuatorială provoacă o creştere a densităţii apei, ceea ce duce la scufundarea acesteia la o adâncime mai mare. Acest lucru va forţa curentul Gulfstream să-şi modifice curgerea [30]. Cel mai probabil scenariu pentru Europa în acest caz va fi o răcire bruscă şi puternică.

Regiunea siberiană se confruntă cu o creştere continuă a temperaturii. De asemenea cu o creştere constantă a componentei verticale a câmpului magnetic, cu 30 nanotesla pe an.

Se constată o creştere a frecvenţei fenomenelor extreme. De exemplu în 1994 au fost 19 cicloane în Oceanul Atlantic din care 11 au devenit uragane. Era un record pe ultimii 100 de ani [40].

Uraganul Isabel din 2003 a înregistrat o viteză a vântului record, de 300 mile pe oră (figura 6).

Furtunile electrice au devenit şi ele mai intense (figura 7).

[Image: radiatia_solara-9.jpg]
Figura 6. Uraganul Isabel din 2003, văzut din spaţiu.

[Image: radiatia_solara-10.jpg]
Figura 7. Furtună electrică intensă în 2003.


Există unele ipoteze care susţin că erupţiile solare puternice au un impact mare şi asupra cutremurelor şi a erupţiilor vulcanice de pe Pământ. Reprezentarea grafică a cutremurelor mai mari de 2.5 grade pe scara Richter, în perioada cuprinsă între 1973-1998, şi a activităţii vulcanice în perioada cuprinsă între 1875-1993, pare să susţină această ipoteză (figurile 8. şi 9.) [41].

[Image: radiatia_solara-11.gif]
Figura 8. Cutremure mai mari de 2.5 pe scara Richter, intre 1973-1998 [41]

[Image: radiatia_solara-12.gif]
Figura 9. Activitatea vulcanică între 1875-1993. [41]

Tehnologiile utilizate de oameni interacţionează şi ele cu diferiţi parametrii fizici ai Pământului. Se consideră că mai mult de 30% din disturbările magnetosferei se datorează producţiei de energie, transportului acesteia şi consumului [42, 43]. De exemplu se raportează o scădere a centurilor de radiaţie Van Allen pe coasta de est a SUA de la 300 km la 10 km, fenomen asociat cu transmisia electricităţii de la Marile Lacuri înspre sud de-a lungul unui meridian magnetic [43].

Complexitatea proceselor electromagnetice în oraşele foarte mari şi influenţa lor asupra oamenilor este un subiect foarte puţin studiat. Astfel, un studiu din 1996 făcut la Sf. Petersburg a arătat că mortalitatea produsă de boli cardiovasculare este direct proporţională cu consumul de energie electrică.
Bibliografie

1. Carter B., Climate Change Hysteria Costing Billions, The Courier-Mail 18/6/2007

2. CEI Environmental Studies Program, Chapter 3: Global Warming: Messy Models, Decent Data, and Pointless Policy (Highlights).

3. Sheehan J. M., 'Hot Politics', United Nations' Experts Doctor Evidence, (July 1996).

4. Adler J. H., The Absurdity Of Trying To Control Climate, Atmospheric Physicist, July 1996

5. Singer F., A Review Of 'The Great Global Warming Swindle' , Atmospheric Physicist, March 19, 2007

6. Kenny A., The Ice Age Cometh, The Sunday Mail, 14 July 2002

7. Leidig M., Hotter-Burning Sun warming the Planet, The Washington Times, July 19, 2004.

8. Phillips T., Solar Storm Warning, 03.10.2006, http://science.nasa.gov/headlines/y2006/...arning.htm

9. Dmitriev A. N., Planetophysical State of the Earth and Life, IICA Transactions, Volume 4, 1997

10. Vasilyeva G.Ya., Kuznetsov D.A., Shpitalnaya A.A. On the question of galactic factors' influence upon Solar activity. "Solar Data", 1972, , N9, p. 99- 106 ........http://www.revista-informare.ro/showart.php?id=30&rev=2
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
08-26-2010, 09:34 AM (This post was last modified: 08-26-2010 09:35 AM by magda.)
Post: #7
RE: Exploziile solare si influenta lor asupra Pamantului
Iată cea mai detaliată fotografie a unei pete solare mai mare decât Pământul

Imaginea a fost surprinsă în California, pe 2 iulie, şi reprezintă cea mai reuşită fotografie a unei pete solare imense, al cărei diametru este de aproape 13.000 de km.

În centrul petei solare, temperatura este în jur de 3.600 grade Celsius, în timp ce regiunile înconjurătoare sunt mult mai fierbinţi, ajungând la peste 5.800 grade Celsius, potrivit Daily Mail. Temperatura unei pete solare e mai redusă decât restul suprafeţei Soarelui, fiind explicată, astfel, diferenţa de contrast între pată şi discul Soarelui.

"În fotografie se poate observa cromosfera, iar în jurul marginilor petei solare pot fi văzute nişte fibre negre care arată precum firele de păr. Fibrele sunt de fapt "jeturi de energie" emise la suprafaţă, din câmpurile magnetice luminoase", a explicat astronomul Philip Goode.

Formele neregulate care înconjoară pata solară au o structură de tip granular ce se formează în urma gazului fierbinte emis din interiorul Soarelui. Fiecare dintre aceste structuri pot avea valorile diametrului cuprinse între1000 şi 100.000 km.

"Această fotografie a petei solare este acum cea mai detaliată imagine obţinută vreodată în lumina vizibilă," potrivit revistei astronomice Ciel et l'Espace.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că structurile magnetice precum petele solare deţin un rol important în înţelegerea vremii din spaţiu care, la rându-i, poate avea consecinţe grave asupra climei de pe Terra.

Spre exemplu, o furtună solară poate afecta reţelele electrice şi pe cele de comunicare, poate distruge sateliţii şi chiar să expună pasagerii unui avion la radiaţii.


Această fotografie a fost realizată pe 1 iulie

[Image: 4.jpg][Image: 1.jpg]

adevarul.ro

Purtarea cu adevarat omeneasca este bunavointa fata de semeni. (Marc Aureliu, Catre sine insusi)
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
09-21-2010, 09:23 AM
Post: #8
RE: Exploziile solare si influenta lor asupra Pamantului
Exploziile solare ar putea paraliza Marea Britanie

În 2013, viaţa de pe Pământ va fi afectată serios de o furtună solară, iar Marea Britanie şi Europa de Nord ar urma să fie cele mai afectate zone.

Oamenii de ştiinţă de la NASA avertizează că Pământul va fi lovit în 2013 de explozii solare devastatoare, pentru că astrul va ajunge la maximul puterii sale. Sistemele de navigaţie şi sateliţii s-ar putea defecta, ceea ce va conduce la perturbarea traficului aerian.

Zone foarte mari, printre care Europa de Nord şi Marea Britanie, vor rămâne primele fără energie şi acces la echipamentele electronice. Furtuna solară ar putea avea consecinţe negative grave pentru sănătatea oamenilor, în cazul în care autorităţile nu vor lua măsuri excepţionale. Experţii NASA cred că toată aparatura electronică va fi distrusă, de la echipamentele spitalelor, sistemele bancare, staţiile de control aeriene până la cele mai simple gadgeturi cum ar fi computerele şi iPodurile. Ministrul britanic al Apărării a anunţat că săptămâna viitoare se va întâlni cu experţii NASA, la un summit de specialitate, pentru a afla ce se poate face pentru ca efectele negative ale exploziilor solare din 2013 să fie cât mai mici.

http://www.realitatea.net/exploziile-sol...48152.html

Purtarea cu adevarat omeneasca este bunavointa fata de semeni. (Marc Aureliu, Catre sine insusi)
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
09-27-2010, 10:27 AM
Post: #9
RE: Exploziile solare si influenta lor asupra Pamantului
NASA are un serviciu de informare automata si gratuita a abonatilor lor.
Mai jos este link-ul catre ultima stire primita de la ei: Solar storms...
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
10-16-2010, 10:49 PM
Post: #10
RE: Exploziile solare si influenta lor asupra Pamantului
[Image: euvfilament_strip.jpg]


[Image: latest_goes14-34.png]

[Image: Electron-8.gif]
http://www.spaceweather.com/
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 
User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)

Contact Us | WWW.PREMONITII.RO | Return to Top | Return to Content | Lite (Archive) Mode | RSS Syndication