Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 2 Vote(s) - 1.5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
parintele ARSENIE BOCA-profetii
02-05-2010, 11:45 PM (This post was last modified: 02-05-2010 11:46 PM by rucsa.)
Post: #1
parintele ARSENIE BOCA-profetii
Profetia pictata a parintelui Arsenie Boca


Biserica din Draganescu

Pe pojghita varului de fresca din pronaosul bisericii din Draganescu, pe care Arsenie Boca a pictat-o incepand cu anul 1968, parintele a strecurat inexplicabil cateva imagini premonitorii, neobisnuite prin actualitatea lor: telefonul mobil, turnurile gemene incendiate pe 11 septembrie la New York sau naveta Discovery. Desi plasate vizibil pe cei doi pereti laterali de la intrare, scenele respective nu sunt usor de observat, parand a se dizolva pana la contopire in multitudinea altor scene biblice importante: Invierea, infatisarea iadului si a Cetei celor Drepti. Oricat te-ai stradui, din intregul picturii nu distingi nimic, in afara unor chip
uri biblice, desenate pe cat de canonic, pe atat de aparte si de potrivit lirismului meditativ din arta parintelui. Biserica Draganescu nu e o sala de muzeu renumit, in care intri doar sa-ti domolesti orgoliul sau curiozitatea intelectuala. La Draganescu trebuie sa vii de mai multe ori si sa ai rabdare, cerandu-i parintelui Arsenie sa-ti "arate". Dupa o vreme, cu alti ochi si alta stare sufleteasca, incepi sa vezi. Mesajul si proorocia parintelui se afla chiar in fata ta. Cu litere de un rosu sangeriu, sta scris cuvantul: "Faradelegile atrag pedeapsa pe pamant". Alaturi, intr-o completare tainica si complicat de simpla, apare desenul si toata prefigurarea evenimentelor care vor cutremura iremediabil lumea moderna: de la terorism la modificarea genetica; de la globalizarea mondiala la secularizarea new-age-ista a bisericii lui Hristos.

"Zdreanta rosie, secera si ciocanul, steaua in cinci colturi o sa dispara"

Multe se spun despre minunile si profetiile cuviosului Arsenie Boca. Unii sunt convinsi ca parintele putea intra si iesi prin orice usa zidita, asa cum putea calatori nestingherit prin aer, fiind prezent deopotriva in temnita de la Canal, dar si la inmormantarea mamei sale, din comuna Vata de Sus, aflata in apropiere de Apuseni. Altii se indoiesc, considerand ca toate acestea sunt exagerari venite din idolatrie si nalucire sentimentala; ca sfintenia parintelui nu mai avea nevoie de asemenea efuziuni patetice de admiratie si pietism. Nici acum, dupa 30 de ani de la mutarea sa la cele sfinte, nu stim prea bine daca parintele a prefigurat cu adevarat ororile bolsevismului sau caderea lui Ceausescu, caruia i-a transmis printr-un om al Securitatii ca nu o sa mai apuce anul 1990. Ceea ce stim cu siguranta este ca parintele Arsenie avea darul "inainte-vederii", dar niciodata nu facea din asta prilej de uimire si de spectacol printre credinciosi.
Profetia pictata a parintelui Arsenie Boca

Parintele Arsenie, lucrand in anii '80 in altarul Sfintei Biserici de la Draganescu

Dimpotriva - atatea cate erau, cuvintele lui profetice nu-ti vorbeau in clar, ci te chemau discret la cautarea sensului ratacit printre alte sensuri, asa cum s-a intamplat cand parintele a prezis marile cutremure ale secolului XX, spunand ca Bucurestiul "se va oua de doua ori", iar la a treia ouare, marele oras va fi sters de pe fata pamantului pentru pacatele lui. Tot asa, in ascunzisul tainei, parintele va rosti inca din 1940 o profetie legata de ascensiunea comunismului, dar si de inlocuirea lui cu o ispitire si mai mare: "Zdreanta rosie, secera si ciocanul, steaua cu cinci colturi o sa dispara, dar va veni steaua cu sase colturi, anarhia, si va fi vai si amar de lume (...) Asta va fi peste multi ani, si noua, Dumnezeu nu ne va harazi sa vedem acele vremi (...) Mie nu-mi va fi dat sa vad, dupa sarbatoarea desarta a victoriei, cati dintre cei drepti au mai ramas. Caci dupa aceasta victorie desarta, putini dintre cei drepti vor fi in picioare si la sarbatoare. Peste tot vor fi naimiti (vanduti dusmanului) si abia atunci va incepe o noua lupta, fara jertfa de sange, dar la fel de lunga ca si cea pe care am inceput-o noi acum!".
Apocrife greu de datat si, in acelasi timp, ciudat de actuale, cuvintele parintelui par sa ne certe. Degeaba ispitim viitorul in cautarea unor intamplari uimitoare. Degeaba cercetam amintirile fagarasenilor care l-au cunoscut si mergem in pelerinaj la Prislop, pentru a cere raspuns la crucea si tarana mormantului. Adevarul e mult mai aproape de noi. Marele si adancul sau discurs profetic se afla chiar sub ochii nostri, la doi pasi de Bucuresti, intr-o modesta bisericuta de tara. Acolo, in icoanele si chipurile de sfinti de la Draganescu, e raspunsul. Acolo trebuie sa gasim mesajul si cheia de intelegere a spuselor parintelui. Asa cum observa marele profesor de mistica teologica, Nichifor Crainic, parintele Arsenie a asternut pe varul bisericii - nu ipostaze si scene biblice, ci predici fierbinti, cugetari si ganduri mustind de intrebari si intelesuri. Pe zidurile de catedrala taraneasca de la Draganescu, parintele a pictat crezul sau, deopotriva cu taina unui mesaj profetic, pe care nimeni - nici teologi, nici oameni de arta - nu au incercat pana acum sa-l cerceteze si sa-l inteleaga.

"Voi ati inceput sfarsitul lumii"

Sa ne imaginam o clipa locul si armonia culorilor. La orice ora din zi si din noapte, pe zidul din stanga bisericii troneaza regala si de nerepetat capodopera parintelui. In irizari unice si translucide, ca o adiere sau un suspin de om indragostit, parintele a pictat chiar fundamentul credintei noastre crestine: Invierea lui Hristos, biruirea mortii si triumful Luminii fara de sfarsit. In contrast, pe zidul opus, sta avertizarea - Scaunul de Judecata si glasul pictat al parintelui, cu gandurile si viziunile sale iluminate. Ascunse discret si cu o cheie mereu schimbata in linii si tonuri de culori, cuvintele parintelui Arsenie te indeamna insistent sa zabovesti asupra lor si sa iei aminte. Intr-un tarziu, intelegi si te cutremuri.
Profetia pictata a parintelui Arsenie Boca

Biserica Draganescu

Ceea ce in anii '70-'80 parea viziune subiectiv artistica si adaos indraznet la erminia bizantina, astazi, dupa aproape 30 de ani, ni se arata a fi un teribil strigat de trezire - o manie profetica, plina de repros si ingrijorare: imaginea apocaliptica a unor zgarie-nori incendiati, ca o prefigurare a zilei de 11 septembrie; imaginea unei navete cosmice, prefatand parca dezastrul misiunii Apollo 13; imaginea lui Nietzsche si Platon, conversand probabil despre adevar, despre genealogia moralei si "moartea" lui Dumnezeu, in timp ce fata cinic zambitoare a unui diavol sopteste la urechea umanitatii otrava spuselor lui paradoxale: "Eu nu exist", implinind astfel cea mai perfida si mai ucigatoare ispita a lumii moderne: ignorarea celui rau; acceptarea lui prin indiferenta, lene sau toleranta.
Ca sa intelegi ceva din mesajul parintelui, trebuie sa te apropii atent si indelung de fiecare trasatura de penel. In parte, orice detaliu te uimeste prin ceva: faptul ca si diavolii au aura (una stricata, serpeasca, desigur); faptul ca in pictura parintelui nu exista nici o tusa pregnanta de negru, iadul fiind desenat doar in palalai incendiare de rosu sau caramiziu murdar; faptul ca, in una din scene, insusi Hristos o tine in brate pe Fecioara Maria ca pe o copila si nu invers, cum o consacra erminia bizantina; faptul ca cele doua mari biserici crestine (Sf. Sofia de la Constantinopol si Sf. Petru de la Roma) stau impreuna intr-un semicerc cu raze, dar intr-un loc nedecis inca - undeva intre Iad si Rai.
Profetia pictata a parintelui Arsenie Boca

"Sfanta Liturghie mai tine lumea"

Dureaza ceva pana sa observi marile scene si dezvoltari ideatice; sa observi tulburatoarea tema a Calugarului rastignit (cu picioarele in iad si mintea in Rai) sau locul central oferit Nuntii din Cana Galileei, uimitoare prin interpretarea parintelui, care aduna la aceeasi masa fara sfarsit - nu numai mirii, dimpreuna cu cei 40 de mucenici de la Sevasta, in floarea varstei, dar si cortegiul menit sa-l petreaca pe staretul Zosima pe ultimul sau drum, sugerandu-ne astfel ca la bucuria nuntii ceresti exista doar trei cai de a ajunge: casatoria crestina, calugaria si mucenicia martirica.
Profetia pictata a parintelui Arsenie Boca

Cina cea de taina (fragment)

Pe zidurile bisericii din Draganescu, semnificatiile se succed in straturi suprapuse. Nici un chip de sfant nu seamana cu altul. Chiar si in multime, in Ceata celor Drepti, privirile Cuviosilor exprima ganduri si vointa proprie. Pictura nu fixeaza gesturi anume si nu opreste din drum pasii vreunui Apostol, cum se intampla pe zidurile altor biserici. Pictura de la Draganescu se unduieste, tresare, palpaie, respira si se inalta din teluric, spre apoteoza Invierii pe Cruce si intarirea mesajului lasat de parintele, ca o ultima avertizare: "Sa nu credeti ca veti intra dupa moarte in Imparatia in care nu ati trait pe pamant".
Sunt multe "indrazneli" si actualizari tulburatoare in pictura bisericii si toate par sa repete acelasi strigat de trambita apocaliptica, adresat omului: "Cu stiinta ati dezlantuit cataclismul stihiilor asupra voastra. Asa va trebuie. Ati inceput sfarsitul lumii!". O spune parintele Arsenie Boca, absolventul de medicina, teologie si bellearte - calugarul simplu si "omul imbracat in haine de in", care citea deopotriva Filocaliile si ultimele carti despre quasari sau unde cuantice, fara sa vada o contradictie intre crestinism si stiinta, intre iutimea cunoasterii intelectuale si miracolul energiilor necreate ale lui Dumnezeu. Cu fiecare cadru pictural inscris pe perete, discursul parintelui pare sa devina tot mai clar si ultimativ - sa fugim de mandrie desarta, de neadevarul si minciuna zilelor noastre, care ne repeta mereu ca omul e stapanul deplin al lumii, care ne indeamna sa ne bucuram de placerile vietii si ne consoleaza perfid: "Fii pe pace. Ai destul timp sa te mantuiesti. La batranete ce ai sa faci?".

"Incepe timpul mucenicilor"

Neindoielnic, parintele isi cunostea sfarsitul. Ucenicul sau, Preasfintitul Daniil, episcopul ortodox din Varsetul Voivodinei, isi aminteste ca, in decembrie 1988, la ultima lor intalnire de la Prislop, parintele a plans pentru prima si ultima oara, in fata obstii adunate sa celebreze apropierea sfintelor sarbatori de Craciun. Anul urmator, in prag de iarna, parintele va cadea nemiscat la pat si se va stinge sfielnic si tacut, ca palpairea unei lumanari suflate de boarea unui vant. Nimeni nu poate sti cui anume ii erau adresate lacrimile de la Prislop. Cu siguranta, era un semn de despartire, dar si de intarire a ceea ce se spune ca profetise pentru ultima oara poporului roman, cu putin timp inainte de caderea comunismului: "Imi pare rau pentru voi. Frica e de la diavol... Imi pare rau pentru voi. Vor cadea multi dintre cei alesi. Va vor pune impozite, taxe si alte dari. Nu veti mai putea fi sfinti... Acum nu mai e timpul sfintilor. Acum incepe timpul mucenicilor".
Profetia pictata a parintelui Arsenie Boca

Previziunea viitorului

Parintele Arsenie trebuie sa se fi despartit de noi cu regret si amaraciune. Nu numai ca vedea in duh ce o sa ni se intample, dar ne iubea pe toti atat de mult, incat ar fi vrut sa-i puna pe fagaraseni, dimpreuna cu tot poporul credincios, intr-o icoana a neamului romanesc, intruchipata sub forma unui taran simplu si imbracat in in, ce sta in rugaciune cu bratele spre cer, ca Moise pe munte, avand deasupra culmile carpatine, pe care se ridica crucea de pe Caraiman, cu o ceata de cuviosi dincolo de zare, sub profilul celor trei mari lacasuri ale neamului: Cozia, Voronet, biserica de lemn a lui Horea.
In cei aproape 80 de ani ai sai, parintele nu a mai avut timp sa ne lase decat niste insemnari si niste schite, desenate infrigurat in minuscula sa chilie de la Sinaia. Cercetandu-le cu atentie, vom descoperi cu uimire ca, in recluziunea meditativa de la Draganescu, parintele nici nu a profetit si nici nu a transpus dogmatic Scriptura in desene, ci a incercat, dupa cum singur recunoaste, sa picteze ceva mult mai important: zborul si tacerea. E limpede ca nu poti sa-l iubesti pe Dumnezeu si sa I te apropii cu o catime macar, daca nu esti un pic vizionar si poet, daca nu repeti si nu crezi odata cu parintele ca prezentul nici nu ne domina si nici nu ne apartine. Atunci cand ne ocupam prea mult de el, prezentul e o iluzie si o capcana. Sa nu-l preamarim niciodata. "Prezentul", spunea cuviosul Arsenie Boca, "e doar viitorul trecutului".

http://www.formula-as.ro/2009/876/spirit...boca-11332

[Image: carpediemrucsabyserj.gif]
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
02-06-2010, 02:51 AM
Post: #2
RE: parintele ARSENIE BOCA-profetii
Voi merge acolo cat mai curand posibil. Peste cate astfel de imagini profetice am trecut oare cu ochii inchisi?

[Image: 4348004651_3631a1c1bd_o.jpg]

,,Traiti intr-o lume bolnava pentru ca omul este bolnav! Traiti intr-o lume tulbure pentru ca omul este tulbure! Mintea si sufletul vostru se afla in dezordine, nu exteriorul."
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply
02-06-2010, 03:05 PM
Post: #3
RE: parintele ARSENIE BOCA-profetii
Pe Sfintul Printe nu lam cunoscut dar decind am citit de El ma simt de parca la-si fi intilnit real .Am decupat o poza din ziar si am inramato cind ma uit la ea il simt viu ,parca ma dojeneste dar parca simt ca ma si iubeste .E un sentiment ciudat .
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
02-07-2010, 02:26 AM (This post was last modified: 02-07-2010 02:27 AM by rucsa.)
Post: #4
RE: parintele ARSENIE BOCA-profetii
Amintiri despre Parintele Arsenie Boca


Parintele Ieromonah Arsenie Boca la Manastirea Brancoveanu

Fac aceste marturisiri ca semn de multumire, recunostinta si adanca pretuire, pe care eu si familia mea le aducem Parintelui Arsenie Boca, pe care il veneram ca pe un sfant al romanilor. Avem ferma convingere ca Dumnezeu l-a cinstit cu cununa sfinteniei si nadajduim ca si autoritatile sa o faca, cat mai curand. Sfinte Parinte Arsenie, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi! Amin. ...

Fetita oloaga

M-am nascut in anul 1935, intr-o familie de oameni saraci, dintr-o localitate de munte, de langa Brasov. Primul copil nascut in familia mea a fost un baiat sanatos si frumos, iar al doilea copil am fost eu, care m-am nascut infirma de ambele picioare, slaba si pipernicita. Femeile din sat care m-au vazut o indemnau pe mama sa nu-mi dea de mancare, ca sa mor. Iar mama le spunea: "Daca Dumnezeu mi-a dat-o asa, eu ii dau de mancare si apoi sa faca El ce-o vrea cu ea". Iar moasa care a asistat-o pe mama la nasterea mea, ca atunci nu mergea nimeni la spital sa nasca, i-a zis mamei: "Ai grija sa n
u mai ai alti copii, ca toti o sa fie schilozi". Dupa mine, mama a mai avut sapte copii, patru baieti si trei fete. Da, sapte copii, toti intregi, sanatosi si frumosi.
La varsta de 3 ani, m-au dus la operatie, dar nu s-au putut termina tratamentele la picioare, ca era inainte de razboi (al doilea razboi mondial), au venit deportarile sasilor, iar medicul care ma operase, de frica deportarii, si-a omorat cele doua fiice si sotia si apoi s-a sinucis. Apoi a venit razboiul, eu am ramas tot chinuita.
La sapte ani, m-au dus la scoala. Noroc ca nu era scoala departe de casa parinteasca, pentru ca mergeam cu mare greu pana acolo. Umblam foarte greu. Imi aduc aminte ca bunica imi dadea cate un bat in mana si-mi spunea: "Umbla drept, tu, umbla drept!". Cand m-a dus tata la scoala, invatatoarea nu a vrut sa ma primeasca, zicandu-i: "Du-o acasa si-o pune la gura sobei sa aiba grija de foc, ca la altceva nu e buna". Dar tata i-a zis: "Eu ti-am adus-o ca s-o inveti carte, iar daca nu vrei, te dau in judecata". Invatatoarea n-a mai zis nimic si m-a primit. La scoala am intampinat alte greutati, copiii nu voiau sa se joace si sa vorbeasca cu mine. De cate ori ma ascundeam in recreatie si plangeam...

Verisoara cu naframa rosie

In vara anului 1948, Anisoara, o verisoara a mamei, a venit in sat si spunea la toata lumea sa mearga la manastire, la Sambata, ca e acolo un mare proroc, care-ti spune tot ce ai facut si chiar ce gandesti. Ea locuia in Brasov. Acolo a auzit de Parintele Arsenie, se facuse mare valva legata de el, si s-a dus si ea la manastire, sa-l vada. Cand a ajuns la Sambata, parintele era intr-un grup de oameni si le vorbea. Ea nu stia cine este. S-a apropiat de grup sa asculte si parintele a strigat-o: "Tu, cea cu naframa rosie, vino mai aproape!". Ea s-a uitat in dreapta si in stanga, sa vada pe cine striga, dar parintele a chemat-o din nou: "Nu te mai uita in dreapta si in stanga, ca pe tine te strig, cea cu naframa rosie". Anisoara s-a apropiat si parintele i-a zis: "Du-te prin sate si-L propovaduieste pe Hristos".
Amintiri despre Parintele Arsenie Boca

Parintele Arsenie Boca in gradina Manastirii Brancoveanu (Sambata)

Atunci ea a simtit o putere. A venit in sat, umbla din casa in casa si vorbea de prorocul de la Sambata. Oamenii au crezut. S-au dus din sat de la noi 40-50 de persoane la Sambata si toti s-au intors entuziasmati si plini de credinta. Parintele le spusese ce necaz aveau sau ce gandeau si le-a dat sfaturi ce sa faca.
In vara anului 1949, Anisoara a venit si m-a cerut de la mama sa merg cu ea la parintele Arsenie. Mama m-a lasat. Pe parintele Arsenie il mutase intre timp de la Sambata la Manastirea Prislop. Am plecat cu trenul, cu vreo 10-12 oameni pe care nu-i cunosteam. Dupa ce am ajuns la Hateg, aveam vreo 10-15 km de mers pe jos, dar oamenii au tocmit o caruta cu cai, au pus bagajele in caruta si pe mine peste ele. Am ajuns la sfanta manastire spre seara. Pe atunci era fara porti si cu mult maracinis imprejur. Nu mai stiu unde am dormit, in vreo magazie. A doua zi dimineata, am mers in partea dreapta a manastirii si ne-am asezat in rand, in picioare, sa-l asteptam pe parintele Arsenie, sa vina sa ne dea binecuvantare. Fiecare avea in mana cate ceva. Langa mine era o doamna din Brasov si m-a intrebat: "Tu n-ai adus nimic sa-i dai parintelui?". Am ridicat stingherita din umeri. Nu stiam ca asa era obiceiul. Anisoara nu-i spusese mamei nimic. I-am raspuns: "Nu!". Atunci ea mi-a dat un pachetel, cat un pachet de chibrite, nu stiu ce o fi fost in el, si mi-a zis: "Da-i asta parintelui si cere-i ceva!".

Minunea

La un moment dat, parintele a coborat din chilie: inalt, imbracat intr-o reverenda alba, incinsa cu o centura neagra la mijloc. Avea parul negru si lung pana la umeri si niste ochi albastri, albastri... Eu eram a cincea sau a sasea din rand. Tremuram toata. Cand a ajuns la mine si a intins mana sa ma binecuvanteze, i-am intins pachetelul si am zis in gand: "Parinte, ajuta-ma sa pot umbla".
Amintiri despre Parintele Arsenie Boca

Chilia Parintelui Arsenie Boca, sapata in munte,la izvorul vaii Sambata

In gand am zis, ca nu eram in stare sa scot un cuvant. Dansul a lasat mana in jos, s-a dat un pas inapoi, m-a privit din cap pana la picioare si de la picioare pana la cap si m-a binecuvantat, zicand cu voce tare: "Bine, asa sa fie!". Atunci am simtit un fior si o putere m-a strabatut prin sira spinarii. Si am simtit, deodata, ca pot sa ma tin pe picioare. Parintele Arsenie facuse o minune cu mine: imi daduse putere sa pot umbla. Am inceput sa plang, iar dansul a trecut mai departe. Credinciosii m-au inconjurat si m-au intrebat ce am cerut, ce mi-a dat parintele? Eu nu le-am spus, ci am tot plans...
In anul acela, inainte de Ziua Crucii (14 septembrie), m-am dus iar cu verisoara mamei la Prislop. Parintele Arsenie lucra cu cativa oameni la clopotnita din curtea manastirii si la aducerea apei dintr-un izvor. Intr-o zi, ne-a luat pe toti copiii si ne-a spovedit in grup, apoi ne-a impartasit. In grupul nostru de credinciosi era o doamna din Brasov, care tot plangea. Parintele a intrebat-o:
- De ce plangi, ma?
- Am un baiat de 18 ani si nu ma asculta deloc, ba imi vorbeste si urat.
- L-ai botezat?
- Da, parinte!
- I-ai pus nume?
- Da, parinte!
- Si i-ai zis pe nume?
Ea a tacut. Parintele s-a adresat credinciosilor si a zis: "Uite, asa patesc cei care nu le zic copiilor pe nume, le zic toate negativele: impielitatule, raule, dracusorule, magarule, in loc sa le zica bunule, ingerasule, iubitule, scumpule, ori sa le zica numele dat la botez. Asa ii aveti, cum ii strigati". Apoi i-a zis femeii sa nu plece cu grupul de la Brasov, sa mai stea 2-3 zile la manastire.
In alta zi, dupa-amiaza, ne-a adunat pe toti copiii sa mergem la adunat de zmeura. Padurea din fata manastirii era toata plina de zmeuris (in padurea prin care se merge acum la mormant, pe atunci nu era nici o carare). Am mers cativa metri, cand parintele se intoarce si priveste in jos. In urma noastra, venea un om cu o carte sub brat. Parintele il intreaba ce doreste, iar omul raspunde:
- Parinte, invata-ma cum sa citesc Psaltirea.
- "Din scoarta in scoarta", a zis parintele, si a pornit mai departe. Dupa cativa pasi s-a oprit, s-a intors catre omul acela si i-a spus: "Psalmii de blestem sa nu-i citesti, sa sari versetele ce sunt cu blesteme. Ca daca-i citesti, n-ai folos nici de ceilalti". Si iar a pornit cu noi mai departe. A mai facut cativa pasi, apoi a zis catre noi - eram vreo 8-10 copii:
- Mergeti pe aici, c-o sa gasiti zmeura, eu raman cu omul acesta, ca mai are sa ma intrebe ceva. Si s-au asezat pe iarba amandoi.
Atunci, de Ziua Crucii, a fost liturghie cu episcop si au fost sfintiti doi calugari: parintele Dometie Manolache (numit si Cucuzel), deoarece canta si predica foarte frumos, care mai tarziu a ajuns staret la Manastirea Ramet, si parintele Antonie Plamadeala, viitorul mitropolit al Ardealului. Dupa aceea n-am mai fost la Prislop. Pe parintele Arsenie l-au arestat, a venit comunismul... Nu l-am mai vazut pana in anul 1986.

Pelerinaje la Draganescu

Intre timp, m-am casatorit si am doi copii, o fata si un baiat. Sotul meu este preot, originar de langa Fagaras, iar in timpul studentiei, l-a cunoscut si el pe Parintele Arsenie, fusese de mai multe ori la Sambata, cand era parintele acolo. In toate zilele vietii noastre, binecuvantarea parintelui Arsenie Boca ne-a purtat de grija si ne-a ferit de rele.
Amintiri despre Parintele Arsenie Boca

La Sambata de Sus, in timpul unei slujbe


Prin anii 70, am venit in satul meu, la parinti, si m-am intalnit cu invatatoarea care nu voise sa ma primeasca la scoala. Ne-am oprit la vorba, in drum, si mi-a povestit despre tata, cum o amenintase cu judecata. Dar ii mai spusese ceva: "Uite, asa oloaga cum o vezi, eu preoteasa am s-o fac, ai inteles?"."De unde a stiut tatal tau ca te faci preoteasa?", m-a intrebat. Mie mi-au dat lacrimile: "Binecuvantarea parintelui Arsenie", am zis in gand. "Uite, eu am un singur baiat", a continuat invatatoarea, "si n-are nici un noroc. Cand era copil s-a dat cu saniuta, s-a lovit la genunchi intr-un stalp si oricat am umblat la doctori, a ramas schiop. S-a casatorit, iar acum a divortat, si uite, tu ce noroc ai avut". Mie imi curgeau lacrimile si in gand multumeam parintelui Arsenie. "Numai Bunul Dumnezeu are grija si ne ajuta la fiecare", i-am raspuns.
Doream foarte mult sa ajunga si copiii mei la parintele Arsenie, pentru binecuvantare. Eu mereu le povesteam despre el, mai ales de cerul albastru ce se oglindea in ochii Sfintiei Sale. Prin anul 1983 m-am interesat cand poate fi gasit parintele la Draganescu, un sat de langa Bucuresti unde era o biserica pe care o picta, iar cand o verisoara a sotului s-a dus acolo, am trimis-o cu ea si pe fiica mea, care era studenta. In acea perioada, sotul meu facuse lucrari de extindere si reparatii la biserica in care slujea. I-am dat fetei o scrisoare catre parintele, prin care il rugam sa vina sa picteze si biserica noastra. Au ajuns la Draganescu. Parintele era in altar, in reverenda neagra si cu ochelari fumurii. Nu slujea, lua doar pomelnicele de la credinciosi. Fiica mea se gandea: "Mi-a spus mama ce ochi albastri, patrunzatori are parintele, iar eu nu pot sa-i vad, pentru ca poarta ochelari". A ajuns la altar sa-i dea pomelnicul, parintele s-a intors sa-l ia, dar si-a scos si ochelarii, zicand: "Ei bine, ma!", si i-a dat binecuvantarea. Fata s-a emotionat de privirea foarte patrunzatoare a parintelui si i-a intins scrisoarea cu mana tremuratoare. Dar parintele i-a zis: "Nu, nu, nu ma angajez la asa ceva". A dat raspunsul fara sa citeasca scrisoarea.
In anul urmator, 1984, i-am trimis din nou, pe amandoi copiii, la Draganescu. Parintele Arsenie l-a luat langa el pe baiat, care era si el student, si i-a explicat pictura de pe pereti, explicatii legate mai ales de compozitia chimica a culorii, si i-a tinut o adevarata prelegere privind efectul nociv al tutunului asupra organismului, incat ai fi zis ca e profesor universitar. Mai tarziu, ne-am dat seama care a fost rostul acestei discutii: desi in familia noastra nu s-a fumat niciodata, baiatul, in anturajul de la facultate, a incercat de cateva ori sa fumeze. Dar dupa discutia avuta cu parintele nu a mai fumat deloc, nici pana in ziua de azi. Parintele i-a mai spus baiatului: "Du-te acum, pana esti student, sa-ti tratezi urechea cu care auzi mai rau, fa-ti aparat auditiv, ca nu te costa nimic". Baiatul nu-i spusese nimic, ca nu auzea bine cu o ureche. Dupa ce a venit de la parintele s-a dus la doctor, si-a facut aparat auditiv si, Doamne fii laudat, dupa ce l-a purtat vreo 2 ani, i-a revenit auzul aproape complet.

Securea din altar

In anul 1986, afland ca in Saptamana Patimilor parintele Arsenie se afla la Draganescu, am luat-o pe fiica mea si pe nasa copiilor si am plecat sa-l vedem pe parintele. A trebuit sa mergem vreo 3 km pe jos, ca era un pod stricat si autobuzul nu putea sa treaca. Am ajuns la biserica pe la ora 11 dimineata, in joia mare. Era lume foarte multa, biserica plina. Se faceau liste, in ordinea sosirii, asa se intra la parintele Arsenie, care era in sacristie, si statea cu fiecare credincios cate un minut. Noi am fost trecute cu nr. 186, 187, 188. Dar cand ajungea omul in fata parintelui, era imposibil sa stea numai un minut. Dupa un timp, a iesit parintele afara si a zis:
Amintiri despre Parintele Arsenie Boca

Parintele Arsenie pe cand era diacon al mitropolitului Nicolae Balan


- De ce ati venit asa de multi? Stiti ca sunt urmarit de Securitate!
- Parinte, nu vrem sa va facem rau, a zis un domn, dar n-am venit dintr-un singur loc, suntem din Constanta, Cluj, Brasov, Galati, din toata tara! Atunci parintele a inceput sa treaca printre oameni, adresandu-se unuia sau altuia. Ma uitam la dansul, amintindu-mi prima intalnire de la Prislop. Era tot asa, subtire si inalt, dar purta reverenda neagra, centura neagra, o caciula neagra pe cap si avea barba alba. Purta ochelarii fumurii. Se intoarce spre altar si-i zice unui tanar, cam de 30-35 de ani:
- Ma, tu cu camasa albastra, porti barba?
- Nu, parinte.
- Esti popa?
- Nu, parinte.
- Atunci de ce te dai drept popa, ma? Nu te mai da popa, ca-i pacat.
Tanarul n-a raspuns nimic. Oprindu-se langa un domn, cam de 60-65 de ani, acesta a zis:
- Parinte, am necazuri mari...
- Cati ai omorat?
- Nici unul, parinte.
- Cati ai batut?
- Asa mi-a fost meseria...
- Puteai sa te muti de acolo?
- Puteam...
- N-ai facut-o, acum trage!
Apoi, parintele s-a dus langa o tanara cam de 30 de ani, ce avea o tumora pe gat, in dreptul urechii drepte. Nu se vedea, ca avea basma pe cap. Parintele da basmaua deoparte si o intreaba:
- Doare, ma, doare?
- Doare, parinte.
- Mai rabda, ma, un pic, mai rabda, ca prin rabdarea ta, noua semintii ies din iad.
Se apropie de parintele o femeie cu doua carti in mana, una de anatomie si una de chimie, si-l roaga sa le binecuvanteze, ca fiica ei vrea sa dea examen la medicina. Parintele le-a luat, le-a rasfoit si a zis: "Daca pun mana pe ele, crezi ca o sa intre la medicina? Spune-i sa invete!".
Apoi a venit la mine si a zis, fara ca eu sa-l fi intrebat ceva: "Pacatele facute aici, pe pamant, aici se vor ispasi; ca nu le vor trage cei ce le-au facut, ci se vor duce pana la al noualea neam, le vor ispasi cei nevinovati, dar are Dumnezeu grija de ei, le va rasplati El". Si s-a dus mai departe. Eu n-am spus nimic si nici nu mi-am dat seama atunci de ce mi-a spus mie toate astea, ci mult mai tarziu am inteles: ma intrebasem de multe ori, in copilarie, de ce doar eu, din noua frati, ma nascusem infirma, de ce nu pot purta si eu pantofi ca celelalte fete, ci doar ghete ortopedice. Si iata, acum, parintele Arsenie imi daduse raspunsul.
Apoi parintele Arsenie s-a dus in altar si a adus de acolo o secure mare, legata cu o basma. A dezlegat-o si a zis: "Vedeti securea asta? Mi-a adus-o o mama tare necajita. Unicul sau fiu a vrut s-o omoare, pentru ca nu era de acord ca el sa se insoare cu o fata neserioasa. Si i-a zis mamei sale: Te omor, vino in curte sa te omor, nu aici, in casa. Au iesit in curte si i-a zis baiatul: Zi-ti rugaciunile. Sa-mi spui cand ai terminat. Mama a zis ca si-a terminat rugaciunile. Atunci baiatul a zis: Hai la padure, nu te omor aici, ci in padure. A plecat mama plangand si feciorul cu ea... Biata mama! Cand au ajuns in padure, a zis din nou baiatul: Zi-ti rugaciunile si sa-mi spui cand ai terminat. Si mama s-a rugat din nou si i-a spus ca a terminat. Atunci baiatul a zis: Hai acasa, nu te mai omor. Inima i se inmuiase prin rugaciuni." Si biata mama a adus securea cu pricina la parintele.
Apoi a cerut parintele un scaun, s-a urcat in picioare si a zis: "Va spun un cuvant de invatatura la toti, ca nu e timp sa stau de vorba cu fiecare din voi. Majoritatea ati venit pentru casatoriile copiilor: o fata cand vorbeste c-un baiat, sa nu se casatoreasca pana nu merg parintii fetei sa se intereseze de baiat, daca merge la biserica, daca posteste, daca parintii lui merg la biserica, daca postesc... Tot asa si parintii baiatului, sa se intereseze de fata cu care vorbeste baiatul: daca fata merge la biserica, daca posteste, si parintii la fel. Si daca-i asa, sa fie de acord cu casatoria lor. Iar dupa ce se casatoresc, fetele sa faca copii, daca vor sa fie sanatoase. Uitati-va la cele cu rochii crete (la tiganci), sunt rosii in obraji si sanatoase, ca ele nasc toti copiii pe care li-i da Dumnezeu. Se vor inmulti ei si vor acoperi natia noastra. Altii ati venit obsedati de vrajitori; nu va fie teama de ei. Daca mergeti la biserica si tineti posturile, n-au nici o putere. Si lasati-va de desfrau. Astazi Dumnezeu pedepseste desfraul cu moartea (SIDA). Gata, trebuie sa plec, e aproape ora unu si vine clopotarul sa faca curat in biserica." Si s-a indreptat catre usa.
Amintiri despre Parintele Arsenie Boca

Parintele Ieromonah Arsenie Boca, intr-un grup de credinciosi, la Manastirea Prislop


Eu eram tare necajita ca nu vorbisem deloc cu dansul si m-am luat dupa el. Spre usa, un tanar i-a cerut voie sa-i faca o poza. Parintele i-a zis: "Bine, ma, fa-mi o poza, ca mai am trei primaveri". In pridvorul bisericii s-a oprit si le-a spus unor femei din partea Fagarasului: "Mergeti dupa biserica, in cimitir, si asteptati-ma, ca dupa trei ore ma intorc". Am ramas si noi. Eram in jur de 20-25 de persoane. Pe la ora trei si jumatate, a venit parintele. Lua cate o persoana sau doua si mergeau in spatele bisericii si stateau de vorba cateva minute. Odata, cand s-a intors, i-am iesit inainte si i-am spus: "Parinte, am fost la sfintia voastra acum 40 de ani, si mi-ati dat atunci o binecuvantare care mi-a intarit picioarele, sa pot umbla, si tot binecuvantarea Dumneavoastra mi-a purtat de grija, ca m-am casatorit cu un preot". Dansul m-a intrebat: "Si cum va impacati, ma?". "Foarte bine, parinte". Apoi s-a dus de-a luat alte doua persoane sa stea de vorba. Cand s-a intors, trecand pe langa mine, i-am spus ca sunt cu fiica mea care vorbeste cu-un baiat si noi nu prea suntem de acord. Atunci fiica mea i-a aratat poza baiatului. Dansul a luat-o si a zis: "Nu-i de tine, ma, nu-i de tine, ca e un om foarte rau. Lasa-l, si sa-ti iei un om de omenie. Si nu te indeparta de parinti, ca o sa-ti fie foarte greu".
Cand s-a mai intors o data, l-am oprit din nou si i-am aratat poza baiatului meu, care voia sa mai faca o facultate. A luat poza si a zis: "De ce, ma, inginer nu-i place?". Eu nu-i spusesem ca-i inginer. I-am raspuns: "E prea mult zgomot in uzina". Atunci parintele a zis: "Sa nu mai faca nici o facultate, ca se gata calendarul. Ai auzit? Se gata calendarul". Abia mai tarziu mi-am dat seama ce a vrut sa spuna: baiatul lucra ca inginer la Satu-Mare, si daca ar fi mers la facultate la Cluj (acolo voia sa mearga), ar fi fost in fruntea revolutiei, ca el era din fire initiator, sufletist, se implica in toate, si fiind printre revolutionari, putea fi omorat.
Apoi i-am cerut parintelui un sfat legat de sotul meu: daca e bine sa citeasca Moliftele Sfantului Vasile cel Mare. Mi-a raspuns: "Intr-un cuib de viespi, niciodata sa nu bagi batul". Eu l-am privit, probabil, uimita, dar dansul mi-a zis: "Du-te si spune-i sotului tau ce am zis, si va intelege el". Eu aveam un buchet de flori de mar, facute de niste maicute, din panza, si le-am dat parintelui, rugandu-l sa le primeasca, in semn de multumire si recunostinta. Le-a primit, desi nu primise nimic de la nimeni. Apoi am cerut voie sa-i sarut mana si m-a lasat. A venit si fiica mea sa-i sarute mana si l-am rugat sa-i dea o binecuvantare. Parintele i-a luat mana si i-a zis: "Ma, tu ai oasele moi, sa mananci branza de vaci". Eu am zis: "Nu-i place, parinte". "S-o mananci ca medicament, ai auzit? Ca medicament". Apoi a venit si nasa copiilor mei sa-i sarute mana, dar parintele n-a lasat-o, zicand: "Vezi ce-mi faci, ma? Toata lumea vrea sa-mi sarute mana, dar eu nu sunt vrednic".
Am multumit parintelui si ne-am indreptat spre poarta. Dupa ce-am facut 5-6 metri, parintele m-a intrebat:
- Aveti bilet de autobuz?
- Da, am raspuns.
- Vezi ca trece un autobuz gol pe aici, fa-i semn sa va duca pana in Pantelimon. Dar aveti grija, dupa ce iesiti pe poarta, sa nu vorbiti nimic cu babele de la marginea drumului.
Dupa ce-am iesit din curtea bisericii, babele au si inceput:
- Ce ti-a spus ghicitorul?
- Ti-a spus drept vrajitorul?
Noi n-am zis nimic. N-am facut nici 300 de metri, si ne-a ajuns un autobuz care ne-a luat pe toate trei si ne-a dus pana in Pantelimon, la statia de tramvai, care mergea la Gara de Nord.
Aceasta a fost ultima mea intalnire cu parintele Arsenie. Dar am simtit, nu o data, ca Parintele Arsenie ne-a indrumat si ne-a ajutat si dupa ce s-a mutat la Domnul. Va relatez doar doua cazuri:
In anul 2000, a avut loc o sfintire de biserica in apropiere de Brasov, dar noi nu ne-am dus. Noaptea, l-am visat pe parintele Arsenie, care mi-a spus: "Sa mergeti la sfintiri de biserici, ca acolo, in timpul sfintirii, se pogoara Duhul Sfant in toata plinatatea Lui peste cei prezenti, si va e de mare folos".
In vara anului 2004, fiica, ginerele si sotul meu, s-au hotarat sa mearga la Prislop, la mormantul Parintelui Arsenie. Eu nu voiam sa merg, deoarece aveam o crapatura in talpa, la piciorul drept, care ma durea ingrozitor, nu puteam nici sa ating cu el pamantul, dar sa calc pe picior... Dar copiii nici n-au vrut sa auda, atat au insistat, ca am plecat cu ei. Am mers cu masina pana langa biserica manastirii si de acolo m-au luat aproape pe sus, pana la mormantul parintelui. M-au asezat pe un scaunel langa cruce. Nu era nimeni, era intr-o miercuri, peste saptamana. Mi-am intins piciorul bolnav si l-am atins de Sf. Cruce si am inceput sa plang si sa-i spun parintelui Arsenie: "Parinte, acum 50 de ani mi-ai intarit picioarele de am putut sa merg si in toti acesti ani m-ai scos din multe necazuri. Te rog, vindeca-mi si acum piciorul, ca poti sa ma ajuti, dar a mea nevrednicie te opreste si ale mele pacate te tin departe. Ajuta-ma parinte si nu ma lasa". In timp ce ai mei citeau acatiste si rugaciuni, s-a indurat parintele de mine si m-a vindecat, incat de la mormant am plecat pe picioarele mele.
*
La cateva zile dupa moartea mitropolitului Antonie Plamadeala, in vis am auzit un cor de ingeri care cantau inaltator. M-am intrebat cine canta, unde canta? O voce mi-a raspuns: "E un alai de ingeri care il insotesc pe mitropolitul Antonie". Eu am fost mirata: "Pe Antonie?". "Da, e sub ocrotirea parintelui Arsenie", mi-a raspuns vocea, "si au venit sa-l ia".
Sarut-mana, parinte Arsenie! Iti multumesc pentru tot ajutorul. Vino mai repede intre noi, fiii tai, pe pamant, ca valurile ispitelor sunt mari, iar credinta noastra se imputineaza. Vino, si nu ne lasa, ca pierim.
http://www.formula-as.ro/2008/815/spirit...-boca-9485

[Image: carpediemrucsabyserj.gif]
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
01-14-2011, 11:43 PM
Post: #5
RE: parintele ARSENIE BOCA-profetii
http://noulierusalim.blogspot.com/2010/0...andru.html

"Stiu cine sunt si imi place asa cum sunt"Am incredere in mine orice s-ar intampla. Sufletul meu stie sa aleaga exact ceea ce am nevoie, sunt convinsa ca exista un rost divin in tot ceea ce se petrece si ca nimic nu este intamplator...
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 
User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)

Contact Us | WWW.PREMONITII.RO | Return to Top | Return to Content | Lite (Archive) Mode | RSS Syndication