Forum WWW.PREMONITII.RO

Full Version: Sanatate,nutritie si corpul uman
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Descoperă 13 lucruri neobişnuite despre sănătate şi despre cum funcţionează organismul uman! Alergiile pot fi evitate dacă îţi clăteşti nările cu apă sărată, iar corpul nostru poate produce singur aspirină!

Afla mai multe despre:
albirea dinţilor , curiozităţi , fertilitate , fumat , sedentarism 1.Bicarbonatul de sodiu şi căpşunile contribuie la albirea dinţilor, usturoiul este de mare ajutor pentru atleţii care s-au rănit la picior, iar mierea este un remediu excelent pentru mahmureală.

2.Persoanele sedentare sunt cei mai fideli clienţi ai doctorilor. 8 din 10 oameni nu fac niciun fel de exerciţii fizice.

3. Migdalele şi avocado contribuie la îmbunătăţirea fertilităţii şi la creşterea apetitului sexual.

4.Abilitatea de a fi cu simţurile treze durează în jur de 10 ore după un somn de o oră. Recordul de “cât poţi rezista fără să dormi” este de 11 zile.

5. Poţi slăbi mai uşor dacă porţi un pedometru la tine (n.r. aparat care înregistrează automat numărul de paşi efectuat de un pieton şi viteza de deplasare) sau mergi împotriva vântului, prin apă sau cu un rucsac în spate. În acest fel, se ard cu 50 de calorii mai mult pe oră decât prin mersul simplu.

6. Dacă intri în casă prin uşa din faţă, apetitul scade cu până la 15% în comparaţie cu apetitul celor care intră în casă folosind uşa din spate (care e teoretic mai aproape de bucătărie).

7. 70% dintre fumătorii înrăiţi riscă să surzească. Dependenţii de tabac sunt de patru ori mai predispuşi decât nefumătorii să doarmă prost noaptea.

8. Riscul de cancer creşte la tinerii şi la animăluţele de casă care inhalează pasiv fumul de ţigară.

9. "Alice în Ţara Minunilor", "Cap exploziv" şi "Accent străin" sunt denumirile unor sindroame medicale reale, însă destul de neobişnuite.

10. Alergiile pot fi evitate dacă îţi clăteşti nările cu puţină apă sărată.

11. Femeile pot reduce drastic riscul de cancer dacă se menţin în formă şi se odihnesc suficient.

12. Tumorile maligne şi nivelul scăzut al zahărului în sânge pot fi depistate de animalele de companie şi, mai ales, de câini.

13. Corpul uman poate produce singur aspirină, dacă alimentaţia cuprinde suficiente fructe şi legume
sursa:acasatv.ro
Alimentele ideale în dietele de slăbit

Kilogramele în plus au devenit o problemă globală, cu care se confruntă deopotrivă femeile şi bărbaţii, iar în ultimii ani tot mai mulţi copii. Există alimente ideale în diete?

Sedentarismul şi obiceiurile alimentare greşite sunt doar două dintre cele mai importante cauze care stau la baza depăşirii greutăţii normale.
De cele mai multe ori reacţionăm doar atunci când nu ne mai vin hainele sau când ne vedem în oglindă imaginea deformată, rotunjită, burta şi „colăceii” din jurul taliei. Prima tendinţă este aceea de a căuta o dietă de slăbit-minune, care să ne ajute să dăm jos peste noapte, dacă se poate, surplusurile.
Însă nu mai este o necunoscută faptul că nu există aşa ceva. Slăbitul presupune o conduită alimentară corectă, pe termen lung, bazată pe alimente goale de calorii, însă nutritive şi energizante. Adio hamburgeri, shaorme, sucuri acidulate, pâine albă, prăjituri!

Liber la legume

Legumele ne sunt un aliat de bază în diete. Ele sunt sărace în calorii, dar bogate în vitamine şi minerale. Cele mai multe dintre ele trebuie consumate în stare crudă sau fierte puţin.

Legume recomandate în dietele de slăbit:

Andivele, ardeiul gras, ardeiul iute, castraveţii, salata verde, ridichile, spanacul şi varza roşie pot fi consumate cu încredere. Niciuna nu depăşeşte 25 de calorii.
Broccoli, dovleacul şi conopida au foarte puţine calorii şi sunt foarte sănătoase; broccoli este considerat un aliment care combate cancerul.
Morcovii: o cană de morcov răzuit conţine doar 52 de calorii; în plus, ei sunt o sursă importantă de fibre.
Roşiile sunt perfecte pentru diete; ele au un număr redus de calorii, sunt gustoase şi sunt renumite pentru faptul că dau senzaţia de saţietate.
Ceapa verde şi usturoiul pot fi folosite fără probleme pentru că nu au multe calorii şi condimentează în mod natural mâncarea.
Nu uita de verdeţuri; ele sunt bogate în antioxidanţi şi în vitamina C. Loboda este foarte săracă în calorii, deci profită de ea cât se mai găseşte în pieţe. Mărarul, pătrunjelul, leuşteanul sunt verdeţurile clasice la care nu putem renunţa atunci când vrem o salată sau o supă gustoasă.

Fructe care nu îngraşă

O alimentaţie sănătoasă este de neconceput fără 2-3 porţii de fructe pe zi. Însă nu toate fructele sunt sărace în calorii. De aceea, atunci când ai demarat o dietă, consumă-le doar pe cele care nu vă îngraşă:
caise; piersici; mere; căpşuni; ananas; grefruit; kiwi; afine, zmeură, papaya.

Ce fel de carne putem mânca?

Se ştie că este important să consumăm carne deoarece ea ne asigură o mare parte din necesarul de proteine. Pentru dietele de slăbit, la capitolul carne trebuie să respectăm cel puţin două reguli:
Să fie slabă: de peşte, pui, curcan, vită.
Să fie preparată la aburi, la cuptor sau pe grătar.

Lactatele slabe, bune în diete

Dacă au grăsimi puţine, lactatele pot constitui surse alimentare viabile pe timpul dietelor de slăbit. Renumita brânză de vaci dietetică, iaurturile simple, fără fructe şi cu un conţinut scăzut de grăsimi pot constitui o masă propriu-zisă dacă sunt combinate cu alte alimente sau gustări.

Apa plată cu lămâie nu e un moft

Apa trebuie să ne însoţească pe timpul curei în permanenţă. Pe lângă faptul că ne hidratează, ne poate scăpa de momentele în care vrem să gustăm ceva între mese. În loc de snacks-uri, bombonele sau biscuţi putem bea apă. Iar dacă e plată şi combinată cu lămâie este şi mai bine. Un studiu din California a demonstrat că femeile care au consumat apă plată cu lămâie au pierdut, în medie, 2 kilograme într-un an, iar cele care au băut cel puţin 4 pahare pe zi au slăbit în jur de 3 kilograme în acelaşi interval de timp.

Sfatul specialistului
Doctor Luiza Pîrvu, consultant în nutriţie

În dietele de slăbit, mai ales în cele care se întind pe durate lungi, avem 2 inamici: monotonia şi tentaţiile care apar datorită alimentelor bogate caloric (în special dulciurile). Ceea ce subliniez de fiecare dată este că într-o dietă de slăbit nu avem alimente interzise, ci doar alimente de evitat. Dacă păstrăm o frecvenţă redusă, putem gusta şi din aceste alimente mai bogate caloric, însă porţiile trebuie să fie foarte mici. O dietă de slăbit trebuie să conţină obligatoriu legume, fructe şi lactate. Este indicat să avem şi carne slabă, de peşte, pui, curcan, vită, mai ales pentru prânzuri. Supele, ciorbele, salatele sunt aliaţii slăbitului şi pot fi o opţiune pentru prânz sau pentru cină.

http://www.revistafelicia.ro
Suntem atât de tineri pe cât e inima noastră

Noi, românii suntem condamnaţi să trăim cu 10 ani mai puţin, iar asta din cauza bolilor cardiovasculare. Ca mortalitate prin boli de inimă, atât la bărbaţi, cât şi la femei ne aflăm pe primele locuri în lume”, a anunţat dr. Dan Deleanu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, în cadrul conferinţei de „Prevenţia cardiovasculară în actualitate. Programe de succes în Europa”.

47% dintre bărbaţi şi 51% dintre femei mor din cauza unei boli cardiovasculare (BCV). Mortalitatea prin BCV a crescut continuu până în 2004, iar acum ne aflăm într-o perioadă de stagnare. Numai în 2005, 160.000 de români au murit de inimă. Tot atâtea decese a înregistrat şi Franta, numai că această ţară are o po39ţie de trei ori mai mare, a anunţat dr. Deleanu.

„Vestea bună este că toate aceste complicaţii pot fi prevenite”, ne linişteşte prof. dr. Dan Gaiţă, Coordonator Naţional de Prevenţie Cardiovasculară, care ne recomandă trei paşi simpli: reducerea sau oprirea fumatului, activitate fizică în fiecare zi şi o alimentaţie mai sănătoasă.

Grăsimile şi sarea, factori de risc alimentari

„Suntem atât de tineri pe cât e inima noastră”, consideră prof. dr. Pekka Puska, preşedinte al World Heart Federation. Sănătatea noastră depinde în foarte mare măsură de sănătatea inimii noastre, iar aceasta este influenţată în mod deosebit de trei factori: colesterolul mare care „înfundă” arterele, hipertensiunea arterială şi substanţele toxice din fumul de ţigară.

„Deşi există diferenţe genetice între indivizi, există şi dovezi ştiinţifice care arată clar că alimentaţia influenţează foarte mult nivelul colesterolului. E vorba în special de calitatea grăsimilor. Grăsimile saturate, grăsimile animale măresc colesterolul. Grăsimile nesaturate, uleiul vegetal, uleiul de peşte reduc colesterolul”, explică profesorul finlandez.

Grăsimile saturate şi trans se găsesc în unt, brânzeturi grase, carne grasă, prăjeli. În schimb, uleiurile vegetale, uleiul de floarea soarelui, uleiul de soia, uleiul de rapiţă, uleiul de măsline, maionezele de calitate, fructele oleaginoase şi peştele gras conţin grăsimi poli şi mononesaturate.

În ce priveşte margarina, produs controversat încă la noi, specialiştii spun că margarinele tartinabile superioare sunt indicate ca sursă de grăsimi „bune”. Într-adevar, cu ani în urmă, margarinele conţineau aşa numitele grăsimi trans, asociate cu multe probleme de sănătate, inclusiv cu cele cardiovasaculare. În momentul de faţă, toate margarinele care se găsesc în comerţ sunt sănătoase, ne asigură dr. Deleanu.

Schimbarea modului de viaţă este esenţială

Prof. Puska spune că le-a recomandat finlandezilor să treaca de la unt la margarine, bogate în uleiuri vegetale nesaturate, iar această schimbare a influenţat în bine sănătatea lor. De altfel, margarina Becel a fost creată la solicitarea comunităţii medicale olandeze, încă din anii ’60, când se vindea în farmacie, pe bază de reţetă.

În ce-i priveşte pe hipertensivi, consumul de sare este un factor ce nu trebuie trecut cu vederea. „Cu cât mănânci mai multă sare, cu atât îţi creşte tensiunea”, avertizează prof. Puska care mai spune că stilul de viaţă este cel mai important în prevenirea bolilor cardiovasculare.

Deşi genetica îşi spune şi ea cuvântul, modul de viaţă poate să te salveze sau, din contră, să te ucidă. Pentru a ne salva avem nevoie de schimbări majore în modul de viaţă, în alimentaţie, nivelul activităţii fizice şi atitudinea faţă de comportamente riscante cum este fumatul.

Fiecare individ în parte trebuie să-şi asume responsabilitatea faţă de propria sa sănătate. „Nimeni nu se poate îngriji de sănătatea ta mai bine decat tu însuţi, nici măcar un medic”, spune prof. Puska.

Totuşi, el crede că autorităţile au rolul lor, unul foarte important, în prevenţia cardiovasculară. Oamenii trebuie să fie educaţi, informaţi şi protejaţi prin lege. Stilul nostru de viaţă depinde de mediul în care trăim şi pentru a ne schimba comportamentul trebuie să fim sprijiniţi de cei care iau decizii.

Karelia de Nord, model de succes

Acum 40 de ani, Finlanda era pe primul loc între ţările dezvoltate la mortalitatea generată de boli cardiace în rândul bărbaţilor, aşa că finlandezii au decis să încerce un program naţional de prevenţie.

Programul pilot s-a derulat sub coordonarea prof. Pekka Puska, într-o regiune a ţării, Karelia de Nord, zonă cu multiple dezechilibre alimentare. Specialiştii au făcut cercetări, au promovat nutriţia echilibrată, au oferit recomandări atât adulţilor cât şi copiilor prin intermediul şcolilor, au iniţiat parteneriate cu producătorii de alimente, au adaptat legile.

Rezultatele au fost spectaculoase: din 1972 şi până în 2005 mortalitatea prin cauze cardiovasculare a scăzut cu 80% în Finlanda şi cu 85 în regiunea Karelia de Nord. Acum, un locuitor nu mai consumă 18 kg de unt pe an, ci numai 2,5, iar consumul de ulei vegetal a crescut cu 45%. Forţaţi de împrejurări, producătorii de alimente au început să elimine din produsele lor grăsimile saturate şi trans.


http://www.unica.ro
10 boli care nu pot fi vindecate astazi


Medicina moderna a realizat multe in incercarea de a eradica unele boli, dar a esuat in unele domenii. Din acest domeniu, cel putin o boala care nu poate fi vindecata afecteaza multi oameni in fiecare an – gripa sezoniera. Lista de mai jos cuprinde 10 dintre bolile incurabile.

1.Ebola
Ebola este un virus din familia Filoviride care este responsabil pentru o boala severa si deseori fatala, numita febra hemoragica; epidemiile apar la primate, cum ar fi gorilele sau cimpanzeii dar a fost inregistrata si la oameni. Aceasta boala este caracterizata de febra extrema, eruptie cutanata si hemoragii profuze. La oameni, rata mortalitatii variaza intre 50 si 90%.

Virusul si-a primit numele de la raul Ebola din nordul bazinului Congo din Africa centrala, unde a aparut pentru prima data in 1976. Epidemiile din acel an din Zair si Sudan au avut ca rezultat sute de morti, la fel ca si o alta epidemie din Zair din 1995. Ebola este un virus inrudit cu virusul Marburg, care a fost descoperit in 1967, iar cele doua sunt singurele membre ale familiei Filoviride care determina imbolnavirea omului. Un al treilea virus care are legatura cu cele doua, numit Ebola Reston, a determinat epidemii la maimutele de laborator in Reston, Virginia, dar se pare ca nu este fatal pentru oameni.

2.Poliomielita
Poliomielita mai poarta numele de paralizie infantila. Este o infectie acuta virala a sistemului nervos care de obicei debuteaza cu simptome generale cum sunt febra, cefalee, greata, oboseala si durere musculara, spasme si este uneori urmata de paralizii musculare serioase si permanente la mai mult de un membru, gat sau torace. Mai mult de jumatate dintre cazurile de poliomielita apar la copii cu varsta sub cinci ani. Paralizia atat de frecvent asociata cu aceasta boala afecteaza de fapt mai putin de 1% dintre persoanele infectate de poliovirus.

Intre 5 si 10% dintre persoanele infectate prezinta doar simptomele generale descrise mai sus, iar mai mult de 90% nu prezinta nici un simptom. Pentru persoanele infectate cu poliovirus nu exista nici un tratament curativ, iar la mijlocul secolului 20 sute de mii de copii au fost afectati de aceasta boala in fiecare an. In 1960, datorita raspandirii vaccinului antipolio, aceasta boala a fost eradicata din majoritatea tarilor lunii, iar acum prezinta endemii doar in cateva tari din Africa si sudul Asiei. Aproximativ 1000 - 2000 de copii inca sufera de paralizie datorita poliomielitei in fiecare an, in special in India.

3.Lupus eritematos
Deseori este numita si simplu lupus, este o afectiune autoimuna ce determina inflamatie cronica in diferite parti ale corpului. Se cunosc in prezent trei tipuri principale de lupus – discoid, sistemic si indus de medicamente. Lupusul discoid afecteaza doar pielea si de obicei nu implica organele interne. Termenul discoid se refera la eruptia rosie caracteristica ce acopera fata, gatul si scalpul pacientului. Aproximativ 10% dintre persoanele care prezinta lupus discoid, vor avea o evolutie spre forma mai severa, sistemica.

Lupusul eritematos sistemic este cea mai frecventa forma de boala. Poate afecta orice organ sau structura a organismului, in special pielea, rinichii, articulatiile, inima, tractul gastrointestinal, si membranele seroase (invelisul membranos al organelor, articulatiilor si cavitatilor organismului). In timp ce lupusul sistemic poate afecta orice zona a organismului, majoritatea pacientilor prezinta simptome doar la cateva organe. Eruptia cutanata, daca este prezenta, seamana cu cea din lupusul discoid. In general, doi pacienti nu vor avea simptome identice. Evolutia bolii este de asemeni variabila si este marcata de perioade cand boala este activa si perioade cand simptomele nu sunt evidente (remisiune).

4.Gripa
Gripa este o infectie acuta virala a tractului respirator superior si inferior, ale carei simptome sunt febra, frisoanele si o stare generala de slabiciune si dureri musculare, alaturi de diferite grade de dureri la nivelul capului si abdomenului. Gripa este determinata de mai multe tipuri de ortomixovirusuri, impartite in tipurile A, B si C. Cele trei tipuri majore produc in general simptome similare dar nu au absolut nici o legatura antigenica, astfel incat infectia cu un tip nu ofera imunitate pentru celelalte.

Virusul A determina marile epidemii de gripa, iar virusul B determina epidemii locale, mai mici. Virusul C nu determina afectare importanta umana. Intre pandemii, virusul sufera modificari importante si rapide (proces numit mutatie antigenica) ca raspuns la dezvoltarea imunitatii de catre populatia umana. Periodic ele sufera modificari majore, revolutionare prin achizitionarea unor noi segmente de genom de la alt virus gripal, efectiv devenind un nou subtip la care nici o persoana, sau foarte putine, prezinta imunitate.

5.Boala Creuzfeldt
JakobsSusBoala Creuzefeldt - Jakobs este o boala rara, degenerativa, fatala a sistemului nervos central. Aceasta boala apare in lume cu o incidenta de 1 la 1 milion de persoane; totusi, printre anumite populatii, cum ar fi evreii din Libia, incidenta este mai mare. De obicei boala apare la adulti intre 40 si 70 de ani, desi exista cazuri si la adulti mai tineri. Atat femeile cat si barbatii sunt afectati in mod egal. Debutul bolii este de obicei caracterizat de modificari vagi psihiatrice si comportamentale, care sunt urmate apoi de saptamani si luni de dementa progresiva care este deseori acompaniata de vedere anormala si miscari involuntare. Nu exista nici un tratament curativ pentru aceasta boala care este de obicei fatala intr-un an de la debutul simptomelor.

Boala a fost descrisa pentru prima data in 1920 de neurologii germani Hans Grehard Creutzfeldt si Alfons Maria Jakob. Boala Creutzfeldt - Jakob este similara cu alte boli neurodegenerative cum sunt kuru, o boala umana si scrapie care apare la oi si capre. Toate cele trei boli sunt tipuri de encefalopatii spongiforme transmisibile, numite astfel pentru imaginea asemanatoare unui burete a distructiei neuronale care lasa tesutul cerebral plin de gauri.

6.Diabetul
Diabetul este o afectiune a metabolismului carbohidratilor caracterizata prin imposibilitatea organismului de a produce insulina pentru mentinerea unui nivel adecvat de glucoza in sange.
Exista doua forme majore ale bolii:
Tipul I de diabet, cunoscut in trecut sub numele de diabet zaharat insulino-dependent si diabet cu debut in copilarie, de obicei apare la copii. Este o afectiune autoimuna in care sistemul imun al persoanei diabetice produce anticorpi care distrug celulele beta producatoare de insulina. Deoarece organismul nu mai este capabil sa produca insulina, sunt necesare injectii zilnice cu acest hormon.

Tipul II de diabet, in trecut numit si diabet zaharat non-insulino-dependent si diabetul cu debut la adult, de obicei apare dupa varsta de 40 de ani si devine mai frecvent la varste mai inaintate. Apare datorita unei secretii mici de insulina sau prin reducerea responsivitatii celulelor tinta ale organismului la insulina secretata. Este de obicei lagata de factori genetici si obezitate, in special obezitatea importanta a partii superioare a corpului. Pacientii cu diabet de tip II pot controla nivelul glicemiei prin dieta si exercitiu fizic si, daca este necesar, administrarea de injectii cu insulina sau medicatie orala.

7.HIV/SIDAS
SIDA reprezinta initialele de la sindromul imunodeficientei umane dobandite – o boala transmisibila a sistemului imun determinata de virusul imunodeficientei umane (HIV). HIV ataca si distuge incet sistemul imun, apararea organismului impotriva infectiilor, lasand individul vulnerabil la o varietate de alte infectii si anumite malignitati care in final determina decesul. SIDA este stadiul final al infectiei HIV, in care infectiile fatale si cancerele apar frecvent.

HIV/SIDA s-a raspandit in proportii epidemice in anii ’80, in special in Africa, unde se pare ca isi are si originea. Raspandirea a fost facilitata de mai multi factori, printre care cresterea urbanizarii si calatoriile pe distante lungi in Africa, calatoriile internationale, modificarea comportamentului sexual si folosirea de droguri intravenoase. Conform unui raport al natiunilor Unite din 2004, existau in lume 38 milioane de personae infectate cu HIV, aproximativ 5 milioane de persoane deveneau infectate in fiecare an si aproximativ 3 milioane mor in fiecare an de SIDA. Aproximativ 20 de milioane de persoane au murit de aceasta boala din 1981.

8.Astmul
Astmul este o afectiune cronica a plamanilor, in care caile aeriene inflamate sunt predispuse la constrictie, determinand episoade de sufocare, wheezing (respiratie suieratoare), tuse si constrictie toracica a carei severitate variaza de la usoara la amenintatoare de viata. Caile aeriene inflamate devin foarte sensibile la o varietate de stimuli, printre care acarieni, par de animale, polen, poluarea atmosferica, fumul de tigara, medicamente, conditii atmosferice si efortul fizic. Stresul poate exacerba simptomele.

Episoadele de astm pot apare brusc sau pot dura cateva zile pana la aparitia lor. Desi un episod initial poate apare la orice varsta, aproximativ jumatate dintre ele apar la persoane cu varsta mai mica de 10 ani, afectand mai frecvent baietii decat fetele. Printre adulti totusi, incidenta astmului este aproximativ egala la femei si la barbati. Cand astmul apare la copil, este deseori asociat cu o susceptibilitate mostenita la alergeni, substante precum polen, acarieni sau par de animale care pot induce reactii alergice. La adulti, astmul poate apare ca raspuns la alegeni, dar si infectii virale, aspirina, efort fizic. Adultii care dezvolta astm pot avea polipi nazali sau sinuzita.

9.Cancerul
Cancerul se refera la un grup de mai mult de 100 de boli distincte caracterizata printr-o crestere necontrolata a unor celula anormale din organism. Cancerul afecteaza una din trei persoane nascute in tarile dezvoltate si este o cauza majora de boala si deces in intrega lume. Desi este cunoscuta din antichitate, imbunatatiri semnificative ale tratamentului pentru cancer au fost realizate dupa mijlocul secolului 20, in special printr-o combinatie de diagnostic corect si la timp, chirurgie selectiva, radioterapie, si medicamente chimioterapice.

Aceste descoperiri avansate au determinat o scaderea a deceselor prin cancer, iar bazele pentru un optimism ulterior apare din studiile de laborator care vor elucida cauzele si mecanismele bolilor. Cercetarile din biologia celulara, genetica si biotehnologie ofera acum o intelegere fundamentala despre ce se intampla cu celula canceroasa si cu individul care dezvolta cancer – iar aceste castiguri teoretice sunt incet transformate in progres in ce priveste preventia, diagnosticul si tratamentul acestei boli.

10.Raceala comuna
Raceala este o infectie acuta virala care apare la nivelul tractului respirator superior si uneori se intinde si la structurile inferioare, si poate determina infectii secundare la ochi si urechea medie. Mai mult de 100 de germeni pot determina raceala, printre care virusuri paragripale, gripale, virusul sincitial respirator si reovirusurile. Rinovirusurile, totusi, reprezinta cea mai frecventa cauza.

Termenul po39r de raceala reflecta stare de frig la expunerea la vreme rece, care reprezinta o parte a simptomelor de debut. Aceasta senzatie s-a crezut initial ca ar avea o relatie de cauza - efect cu boala, dar acum se stie ca acest lucru este incorect. Raceala apare datorita expunerii la persoane infectate, nu datorita unui mediu rece, picioare ude sau curent. Persoanele pot fi purtatoare de virus si sa-l transmita si altora fara sa prezinta simptome. Incubatia este scurta – de obicei intre una si patru zile. Virusul incepe sa se respandeasca de la o persoana infectata inainte de aparitia simptomelor, iar contagiozitatea atinge maximul in timpul fazei simptomatice.
Ciudăţenie despre HIV

Cine are anumite gene este afectat mai puţin de HIV decât alte persoane. Dacă în plus această personă infectează cu HIV o altă persoană ce nu are aceste gene, atunci şi a doua persoană este afectată de virus la fel de puţin, spune un nou studiu.

Nu există un singur tip de virus HIV, ci foarte multe, căci virusul HIV suferă mutaţii mereu, iar şi iar, devenind imun astfel la tratamentele obişnuite. Aceasta este una din cauzele pentru care combaterea virusului HIV nu a reuşit încă. Iată însă că un nou studiu descoperă o curiozitate despre virusul HIV care ajută la înţelegerea mai bună a acestuia şi pe viitor poate şi la ameliorarea tratamentului bolnavilor.

Diagramă a structurii virusului HIV. Sursa: Wikipedia.

Ei bine, un studiu pe 24 de persoane nou infectate cu HIV în Durban, Africa de Sud, a arătat că dacă virusul HIV infestează o persoană ce prezintă anumite gene, atunci virusul HIV se răspândeşte în organism mai puţin decât ar face-o la o altă persoană. Până aici nu este nimic neobişnuit. Suntem obişnuiţi că ideea că unele persoane sunt mai rezistente genetic sau mai "călite" la atacul virusului gripei, de exemplu.

Studiul a descoperit însă şi un lucru nou, suprinzător. Dacă această persoană rezistentă genetic purtătoare de HIV infectează o altă persoană ce nu este rezistentă genetic, virusul afectează tot puţin aceasta a doua persoană, tot aşa cum o ataca pe prima, spune PhysOrg. Cu alte cuvinte, virusul "nu ştie" să verifice că noua persoană nu este aşa de rezistentă, sau poate nu îşi dă seama că este vorba de o nouă persoană. Studiul acesta a fost publicat în numărul din 21 martie 2008 al revistei online de medicină PLoS Pathogens.

Este doar o primă constatare, vor urma altele, desigur. Iată că încă un pas a fost realizat spre suntem cu un pas spre găsirea unui leac pentru SIDA, care este produsă de virusul HIV. Iar progrese în această direcţie sunt anunţate săptămânal, pe măsură ce studii ştiinţifice ajung la maturitate.
Alimente "sanatoase" care iti saboteaza dieta


Cand iesi la restaurant, comanzi numai salate, alegi intotdeauna produse in varianta fara zahar, consumi la micul dejun cereale si mananci sandvisuri in loc de burgeri. Crezi ca asa iti protejezi silueta? Nicidecum! Fiecare dintre aceste alimente, in aparenta inofensive, te impiedica sa slabesti si nici nu ar trebui sa faca parte dintr-o alimentatie sanatoasa. Din fericire, ele pot fi inlocuite cu alimente la fel de gustoase si garantat sanatoase.
Salate de la fast-food sau restaurant

Desi crezi ca faci cea mai sanatoasa alegere din meniu, trebuie sa stii ca aceste salate au un continut mare de grasimi, din cauza dresingurilor sau a maionezelor din compozitie. O astfel de salata poate contine peste 800 de calorii!

* INLOCUIESTE CU: salata fara branza si crutoane, preparata cu otet balsamic sau ulei de masline - o grasime din categoria "buna", excelenta pentru piele si inima.

Cereale pentru micul dejun

Alegerea celor mai bune cereale este cruciala daca vrei sa slabesti. Cele care contin fructe uscate sau grau pot avea la fel de mult zahar ca un baton de ciocolata sau la fel de multe grasimi ca o felie de prajitura.

* INLOCUIESTE CU: cereale simple, bogate in fibre. Poti incerca alternativ painea cu grau integral sau iaurt simplu slab in grasimi in care adaugi miere si bucati de fructe.

Iaurt cu fructe

Un iaurt cu fructe si alune, bogat in grasimi si zahar, poate avea pana la 175 de calorii la 100 g! Nici varianta slaba in grasimi nu este buna, pentru ca poate avea continut dublu de zahar.

* INLOCUIESTE CU: iaurturi simple, cu un continut mic de grasimi, la care sa adaugi tu fructele. Poti tine astfel caloriile sub control
Lista alimentelor sanatoase

Odata cu dezvoltarea supermarketurilor, ai la indemana mii de marci si de tipuri de produse alimentare, cu atat de multe denumiri incat de cele mai multe ori nici nu mai stii ce sa alegi. Tocmai diversitatea pare uneori ca ne ingradeste posibilitatea de a alege. Ne dorim sa mancam sanatos, insa de unde putem sti ce anume este bun pentru organismul nostru si ce nu? Nu oricine isi permite un nutritionist personal si, in plus, viata agitata pe care o ducem ne face mai tot timpul
sa uitam de protejarea organismului nostru.

De aceea, in ceea ce priveste alimentatia, va oferim o lista a alimentelor sanatoase, care pot fi consumate fara probleme in dieta zilnica. In curand va vom oferi si o lista a alimentelor nesanatoase , pentru a sti ce anume trebuie evitat.

Acum insa aveti mai jos lista alimentelor sanatoase, bune pentru organism. Lista este grupata pe categorii de alimente.

Carne

- carne rosie (de vita, porc, miel), muschi, muschiulet, rasol alb, pulpa slaba, carne afumata, pastrama, muschi file, sunca de Praga, prosciutto, jambon, friptura slaba rece

- carne de pui, curcan (piept si pulpe), sunca din curcan sau pui, pui la rotisor, ficatei de pui, shaorma sau kebab, insa fara cartofi prajiti si maioneza

- peste proaspat sau congelat, peste afumat, fructe de mare, icre negre si rosii, sardine in conserva (cu oase), conserve de peste in apa cu sare sau in sos tomat, peste marinat

Lactate

- lapte proaspat degresat sau partial degresat (max 1,5 %), lapte batut, perle de branza, iaurt cu maxim 3% grasime, branza de capra, telemea, urda sau ricotta, branza de vaci slaba, crema de branza proaspata, iaurt de baut cu fermenti activi cu mai putin de 1% grasime, mozzarela proaspata, smantana cu maxim 12% grasime, unt (a cate 10 g pachetelul), parmezan.

Fainoase

- paine integrala, de secara, neagra, cu cereale. Vechimea painii nu trebuie sa depaseasca o zi

- paine cu tarate, lipii, mamaliga, paine prajita, felii crocante de cereale extrudate sau expandate (grau, secara, orez), paste fainoase deshidratate sau proaspete, orez alb, musli fara adaos de zahar, batoane de cereale de maxim 25 de grame

Legume

- legume proaspete de orice fel, legume congelate, muraturi in otet sau saramura, ardei iute, usturoi, ceapa, cartofi congelati semiprajiti, care pot fi gatiti la cuptor

- ierburi aromate proaspete sau uscate, zarzavat pentru ciorba

Fructe

- fructe
proaspete de orice fel, fructe uscate sau deshidratate, banane aproape coapte, fructe de padure, gem si marmelada fara zahar

Condimente, uleiuri, sosuri

- ulei de masline, ulei de floarea soarelui, ulei de porumb - pastrate maxim o luna

- sosuri gata preparate pentru paste sau orez, pe baza de sos de rosii, sosuri pentru salate, cele light

- mustar, hrean, sare cu adaos de iod, otet de orice tip, pasta de tomate, bulion, suc de rosii

- ierburi aromate, condimente naturale

Dulciuri

- sarlote de vanilie, ciocolata, de maxim 125 de grame, ciocolata neagra

- inghetata cu maxim 7% grasime

- bomboane cu indulcitori tip Solano, deserturi cu indulcitori

Bauturi

- apa, ceai fara zahar, limonada cu indulcitor, cafea, bauturi light
10 lucruri pe care trebuie să le ştii despre vindecarea dependenţelor grave
În trei luni, în medie, poţi să te vindeci de dependenţa de alcool, la un cost lunar de la 400 la 800 de lei, la una din cele patru clinici private din Capitală specializate pe tratamentul dependenţelor. 600 de lei te costă lunar să tratezi dependenţa de heroină, tratamentul însă durează ani de zile, funcţie de gravitatea dependenţei. Află dintr-o analiză MONEY.ro unde te poţi trata de dependenţa de alcool, etnobotanice sau heroină, şi cât de eficient este tratamentul.
1. O cură standard pentru vindecarea dependenţei de alcool durează trei luni de zile, într-o clinică privată din Capitală. La finalul ei vei plăti între 1.200 şi 2.400 de lei, funcţie de gravitatea dependenţei.

2. Sunt patru clinici care oferă tratament specializat pentru dependenţe în Capitală şi încă trei în ţară (la Cluj, la Iaşi şi la Sibiu). Dintre cele şapte, doar un centru de tip rehab (centru de tratament al dependenţelor ce include şi cazare) la Sibiu. Pentru restul ţării nu sunt soluţii specializate în privat. Singura opţiune a dependenţilor din provincie rămân cabinetele de psihiatrie. “Sunt puţine centre de tratament pentru că nu sunt profitabile”, a spus pentru MONEY.ro psihiatrul Eugen Hriscu, director executiv al Alianţei Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT). Singura dependenţă tratată din bani publici în România este cea de tutun.
“E un program pentru tratamentul dependenţei de tutun finanţat din bani publici, un program scump, pentru că tratamentele medicamentoase sunt foarte scumpe: 7 milioane de lei (vechi - n. red.) pe lună. Pentru restul nu se face mare lucru. Nu avem niciun centru în România pentru tratamentul dependenţei de alcool (n.red. din bani publici)”, explică Eugen Hriscu.
Totuşi, costurile practicate de clinicile de profil din România sunt de la 5 până la 20 de ori mai mici decât cele practicate în UE sau SUA, mai spune el.

3. 10-15% din po39ţia României are probleme cu alcoolul, susţin statisticile internaţionale. În ţară însă nu avem nicio structură publică ori privată, care să măsoare exact numărul de dependenţi de alcool. Mai mult, Ministerul Sănătăţii nu are niciun om care să se ocupe de problema adicţiilor şi de direcţionarea banilor publici pentru gestionarea ei.
În ceea ce priveşte etnobotanicele, sunt între 300 şi 500 de mii de consumatori pe plan local, după ultimele date disponibile. Etnobotanicele sunt “naturale”: mit fals! Sunt substanţe sintetice-derivaţi de amfetamină. “Ele induc o dependenţă rapidă, cu efecte catastrofale, ce se soldează cu tulburări psihiatrice”, explică Eugen Hriscu.
7 alimente considerate nocive sunt, de fapt, sănătoase


Nu sunt puţine ocaziile în care evităm să consumăm anumite produse preferate doar pentru că ştim că nu ne fac bine. Pentru cei care îşi înfrânează poftele, azi avem o veste bună. Multe dintre mâncărurile pe care le credeam nocive sunt, de fapt, benefice pentru organism. Iată câteva dintre ele!Popcorn. Floricelele de porumb sunt mult mai sănătoase decât s-ar fi aşteptat cineva vreodată. Mâncarea preferată a cinefililor reduce riscul apariţiei cancerului şi bolilor de inimă. Mai mult, popcornul conţine de trei ori mai multe fibre decât seminţele de floarea soarelui, iar din această cauză dau o senzaţie de săţietate care durează mult mai mult. În plus normalizează nivelul de zahăr din sânge, conţine vitamina B şi este un bun antioxidant.

Untul de arahide.
Este una dintre cele mai bogate surse sănătoase de grăsimi monosaturate şi de proteine. Reduce pericolul apariţiei cancerului de colon şi a bolilor vasculare pentru că minimalizează posibilitatea inflamării vaselor de sânge din regiunea inimii. Consulmul de unt de arahide de 5 ori pe săptămână reduce cu 50% şansele de a suferi un atac de cord. În plus, scade şansele de îngrăşare.

Fasolea.
Este bogată în proteine, fibre, fier şi calciu. Această combinaţie creşte gradul de sănătate al oaselor şi muşchilor.
Fasolea mai ajută la normalizarea cantităţii de zahăr din sânge, scade nivelul colesterolului, elimină posibilitatea apariţiei cancerului de colon.

Gemul, marmelada.
Unii dintre compuşii comuni ai gemurilor reduc posibilitatea apariţiei constipaţiilor, a durerilor de gât şi scad colesterolul. Marmelada conţine zaharuri naturale care sunt mult mai sănătose decât cele consumate uzual, iar un gram de marmeladă conţine de 20 de ori mai mulţi antioxidanţi decât un pahar de suc de portocale.

Jumările.
În ciuda tuturor aparenţelor, jumările conţin grăsimi monosaturate care sunt benefice pentru sănătatea inimii şi pentru dobândirea unui nivel normal al colesterolului. La fel ca unele dintre produsele de mai sus, dă o puternică senzaţie de săţietate datorită conţinutului mare proteine şi menţine sănătoase oasele şi muşchii. 20 de grame de jumări au cu două grame de proteine mai mult decât un ou, adică o cincime din necesarul zilnic al unui om.

Nutella.
Place tuturor, iar specialiştii spun că nu e nocivă. Dimpotrivă. Conţine lecitină, un extract de soia bogat în proteine, calciu şi fier. Aşadar protejează sistemul osos şi energizează. Mai mult, antioxidanţii din cacao echilibrează presiunea sângelui.Vitaminele E şi B din alune ridică nivelul de energie şi dau o stare de bunădispoziţie datorită conţinutului de potasiu, calciu şi magneziu. Singurul inconvenient este că Nutella are un conţinut bogat de zahăr şi grăsimi, de aceea consumul trebuie să fie moderat.

Brânza Cheddar.
Este foarte bogată în calciu şi substanţe nutritive: fosforul care e bun pentru dinţi şi oase, zincul care este extrem de benefic pentru piele. În plus ajută la formare unui sistem imunitar puternic şi creşte fertilitatea.
10 lucruri pe care trebuie să le ştii despre vindecarea dependenţelor grave -continuare

4. Adicţia e o boală cronică vindecabilă, cu un pronostic mai bun decât multe boli cronice (astmul, poliatrita reumatoidă), explică Eugen Hriscu. “Po39ţia nu are conştiinţa faptului că e o boală, şi nu un viciu. Oamenii nu pot fi făcuţi vinovaţi pentru bolile de care suferă. Rata de succes a tratamentului pentru adicţii este de 40%, un procent optimist pentru o boală cronică", mai spune el. Iar recăderile sunt şi ele mai puţin frecvente decât la alte boli cronice, ca de exemplu astmul, adaugă Eugen Hriscu.
“Recăderile sunt între 30 şi 50% după tratament. Dar în astm, recăderea este între 50 şi 70%”, explică el. Totuşi, dacă în cazul unei recăderi în diabet, de exemplu, pacienţii vin la medic şi spun că le-a crescut glicemia, recăderea în dependenţe e asumată ca o infirmitate, ca un eşec personal, pacienţii fiind mai reticenţi în a se adresa specialistului.

5. Tratamentul pentru dependenţa de tutun care targetează abstinenţa durează, în medie, între trei şi şase luni, spune Eugen Hriscu.

6. Tratamentul într-o dependenţă are două componente importante: consilierea psihologică specializată şi medicamentaţia. “Psihologul te învaţă cum să refoloseşti capacitatea volitivă şi de autocontrol pe care nu ai mai folosit-o de mult timp, pentru că a fost paralizată de substanţă”, explică Eugen Hriscu.
7. Profilul dependentulului de heroină: este un bărbat tânăr, are între 20-27 de ani, are studiile neîncheiate, locuieşte cu părinţii, nu are ocupaţie, sau are ocupaţii temporare, din urban, sau din zonele limitrofe ale Bucureştiului, e necăsătorit. Mulţi au început consumul la vârste mici, 15-17 ani şi deja au 5-7-10 ani de consum în spate, explică Eugen Hriscu.

8. Te costă 600 de lei lunar tratamentul dependenţei de heroină la o clinică din Capitală. Preţul acoperă medicaţia de substituţie, evaluările, consultul medical general, consultul psihiatric şi şedinţele de consiliere. “Pacienţii aflaţi în tratament în România pentru dependenţa de heroină iau acest tratament, în medie, de 3-5 ani”, explică Eugen Hriscu. Durata tratamentului însă depinde de severitatea adicţiei şi de resursele pe care fiecare pacient le are la dispozitie (financiare, de educaţie, abilităţi), mai spune el. “Se dă un substitut, care atâta timp cât este luat taie dorinţa şi pofta şi efectul heroinei. Trebuie luat mulţi ani. Tratamentul îl scoate din lumea drogului, şi fiind echilibrat pe partea de substanţă, are posibilitatea să îşi continue şcoala, să îşi ia un job, să aibă o relaţie, şi eventual să şi iasă la un moment dat de pe acest tratament”, spune Eugen Hriscu.

9. Sunt 20 de mii de consumatori de heroină în România şi 800 de locuri de tratament, în sistemul de stat. Majoritatea consumatorilor de heroină locuiesc în Bucureşti. “Centrele de stat de tratament din Bucureşti sunt blocate, pentru că nu sunt locuri. Statul asigură în jur de 800 de locuri de tratament la 20 de mii de consumatori”, explică Eugen Hriscu.

10. Dependenţa înseamnă infracţiune în România, fără posibilitatea de a alege între puşcărie şi tratament, aşa cum se întâmplă în străinătate. “Funcţionează coercitiv. La noi consumatorul dependent este infractor. În străinătate se face totul ca să ţii un tânăr departe de puşcărie”, conchide el.

Cele patru clinici din Bucureşti în care se tratează dependenţele sunt ARENA-Institutul de Boli Infecţioase Prof.Dr. Matei Balş, Clinica de psihiatrie, psihoterapie şi dezvoltare personală PsyMotion, D&C Medical şi Centrul de asistenţă şi tratament în adicţii.

sursa:money.ro
Reference URL's